2024. május 17. - Paszkál

A megelőzésen van a hangsúly

Erősíteni kell a koordinációt a kábítószerügyben az államigazgatási és az önkormányzati területeken, de fejleszteni kell a civilek együttműködését is - emelte ki a kábítószerügyi eseti bizottság 2007. november és 2008. október közötti tevékenységéről szól
2009. február 24. kedd 14:07 - HírExtra
Az eseti bizottság elnöke expozéjában elmondta, hogy a testület a munkatervekben megfogalmazott főbb területek alapján többek között Magyarország 2010-től érvényes drogstratégiájának előkészítésével foglalkozott. Fontosnak nevezte, hogy ebben szerepeljenek a nemzetközi tapasztalatok, de ezek átvételéhez teremtsék meg a lehető legnagyobb társadalmi konszenzust is.

Mint elmondta, hogy a bizottság tavaly szeptemberben rendkívüli ülésen foglalkozott a július-augusztusban történt túladagolásos esetekkel. A testület tagjai akkor egyetértettek abban, hogy az ilyen típusú halálesetek megelőzhetők, és ehhez leginkább a szenvedélybetegekkel foglalkozó, valamint a szociális ellátórendszer fejlesztésére van szükség.

Az elnök megjegyezte, hogy a halálesetek sokkolóan hatottak, de Magyarország helyzete az európai uniós összevetésekben kedvező. A politikus a halálesetek megelőzésének érdekében kiemelte az utógondozás jelentőségét.

Winkfein Csaba kitért arra is, hogy 2008-ban a kábítószerügyi egyeztető fórumok támogatására 80 millió forint állt rendelkezésre. Ismertette a bizottság egyik ülésén elhangzott azon véleményt is, amely szerint a pályázati összegek korlátozottak, és fontos lenne, hogy ezek a fórumok kiszámíthatóbb forrásokból gazdálkodhassanak.

Felhívta rá a figyelmet, hogy Magyarországon a felnőtt népesség körében a cannabis származékok használata a legelterjedtebb, ezt követi az ecstasy, az amfetamin és a hallucinogén anyagok.

A kormány nevében felszólaló Korózs Lajos azt mondta, a kábítószer-használat jelentette probléma jellegét tekintve elsősorban társadalmi problémának tekinthető.

A szociális és munkaügyi államtitkár közölte, hogy a kábítószeres érintettség nem növekszik drámai mértékben, de a felnőtt lakosság 11 százaléka élete során használt már valamilyen tiltott szert.

Kitért arra is, hogy az elmúlt években erőteljes fejlesztések valósultak meg az ambuláns ellátások, a rehabilitációs kapacitások, illetve a prevenció területén.

Ezeknek a szolgáltatásoknak a megerősítése, stabilizálása és finanszírozása a jövőben legalább olyan fontos lesz, mint korábban a létrehozásuk volt - tette hozzá az államtitkár, majd kérte a jelentés elfogadását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását