2024. május 17. - Paszkál

Száz élve születésre 56 abortusz jut

A terhesség-megszakítás mindig is a viták kereszttüzében állt. 2005-ben úgy tűnt, elindulnak a szakmai egyeztetések az abortusztabletta törzskönyvezéséről Magyarországon. A szegedi kórház abban az évben 1500 önkéntesen tesztelte
2009. február 25. szerda 13:59 - Müller Marietta
Ausztria más szemszögből

Abortuszok mindig is voltak, legfeljebb tabuként kezelték magát a témát és az eseteket. Nálunk a nem kívánt terhesség megszakításának legelterjedtebb formája a vákuumos beavatkozás. Az abortusz tablettáról viszont még keveset tudunk. Tőlünk nyugatra a hagyományos művi abortusznál humánusabb, gyógyszeres terhesség-megszakítást is végeznek. Pontos kimutatás nincs, de sok magyar nő emiatt utazik Ausztriába.

Európában eddig Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Svájc és Nagy Britannia törzskönyveztette a művi terhesség-megszakítás alternatívájaként hozzáférhető abortusz-tablettát. Ezekben az országokban a nők maguk választják, hogy a műtéti beavatkozás helyett a szintén kockázatos tablettás módszerrel vetnek véget a nem kívánt terhességnek. Kérdés, hogy megéri-e bármi áron elvetetni a magzatot?

Megdöbbentő tények


Fél óra sem kell ahhoz, hogy az interneten megszervezhesse a terhes nő az abortuszát. A cég csak olyan országba szállítja a készítményt, ahol az abortusz nem engedélyezett. Feltétel továbbá, hogy egy órán belül elérhető legyen kórház vagy elsősegély-hely és a terhesség ideje ne legyen több kilenc hetesnél. A körülbelül tizenhétezer forintért kínált tabletták az esetek nagy részében megszabadítanak a nem kívánt terhességtől. Ha az abortusz nem sikerül teljesen, az esetek 11 százalékában orvosi műszeres befejezésre van szükség. Statisztikai adatok szerint eddig 11 nő vesztette életét a tabletta miatt, de még mindig forgalomban van.

A legnagyobb probléma az, hogy az internetes webshopokban nem csak abortusz tablettát, hanem minden olyan gyógyszert vagy készítményt meg lehet vásárolni, ami orvosi felügyeletet vagy legalább javallatot igényelne. Súlyosbítja a helyzetet az a tény, hogy olyan országokba szállítanak, ahol az abortusz tiltott, így eleve nincs semmiféle kontroll a terhességüket megszakító anyák fölött. Mindezek után felmerülhet a kérdés, nem lenne-e jobb a hangsúlyt inkább a megelőzésre fektetni, mint félig bevált módszerekhez nyúlni, vagy saját életünket kockáztatva felületes megoldásokat keresni.

Előfordulhat tehát, hogy a magyar nők egy része megpróbálkozik ezzel a külföldi kezeléssel, hiszen például Ausztria könnyen és gyorsan elérhető célországként jöhet szóba. A művi abortuszhoz képest az ára igen magas, körülbelül négyszeres, hiszen Magyarországon a műtétért kevesebb, mint harmincezer forintot kell fizetni, ezzel szemben egy bécsi kórház közel százezer forintot kér az orvosi felügyelet alatti tablettás terhesség-megszakításért.

Magyarországi helyzet


Szakorvosok szerint elgondolkodtató, hogy jól működik-e a magyar egészségügy. A statisztikák részben azt jelzik, hogy egyetlen intézmény sem készíti fel a fiatalokat a családi életre. A másik figyelemre méltó jelenség, hogy az egészségügyi indokból elvégzett abortuszok száma az utóbbi években megháromszorozódott. Az elmúlt időszakhoz képest csökkent, de európai összehasonlításban még mindig magas Magyarországon a terhesség-megszakítások száma. 2004-ben 53 ezer terhességet szakítottak meg, ami azt jelenti, hogy száz élve születésre megközelítőleg 56 abortusz jut.

A terhesség a hatályos jogszabályoknak megfelelően csak veszélyeztetettség, illetőleg az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén, meghatározott feltételekkel szakítható meg. Magyarországon 1956-tól, vagyis amióta liberalizálták az abortuszt, 5,3 millió terhesség-megszakítást végeztek az orvosok. 2001-re már jelentősen lecsökkent a művi megszakítások száma. Nálunk csak a hagyományos, azaz vákuumos módszert alkalmazzák, pedig 2005-ben úgy tűnt, elindulnak a szakmai egyeztetések az abortusz tabletta törzskönyvezéséről. Nem így történt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását