2024. május 12. - Pongrác

Nem jutott babér a szlovák-magyar egyperces filmpályázaton

A szlovák-magyar egyperces filmpályázat fődíját megosztva Borkur Sightorsson izlandi és Miroslav Remo szlovák művész nyerte el, Patrovics Tamás magyar rendező a dunaszerdahelyi focimeccsen történt incidenst feldolgozó animációs filmjéért a zsűri különdíjá
2009. március 3. kedd 23:45 - HírExtra
Juhász Katalin felidézte, hogy a pozsonyi Azyl és a budapesti Busho fesztivál szervezői - akiket a pozsonyi magyar intézet "hozott össze" - közösen hirdettek pályázatot annak bizonyítására, hogy létezik normális szlovák-magyar viszony. A pályázat címe: "Nyitott társadalom vagyunk", s egyik témája a szlovák-magyar viszony volt, amelyet 6-7 filmes dolgozott fel.

A pályázatra, amelyre társadalmi kérdéseket érintő rövidfilmekkel lehetett még jelentkezni, öt országból összesen 124 mű érkezett. Az előzsűri ezek közül 30 alkotást juttatott a döntőbe - mondta Juhász Katalin, hozzátéve, hogy a díjátadót hétfőn késő este tartották Pozsonyban.

Tájékoztatása szerint az öttagú nemzetközi bírálóbizottság, amelynek tagja volt két magyar filmrendező, Bollók Csaba és M. Tóth Géza is, a fődíjat Borkur Sightorsson Support című, az eutanáziáról szóló egypercesének és Miroslav Remo elhagyott idős emberekről szóló, Ecce Homo című filmjének ítélte. A két fődíjas film alkotói mintegy 1 millió forintnyi eurón osztozhatnak.

Ne hagy el az agyad! című művével a legjobb animációs filmnek járó különdíjat vehette át Patrovics Tamás, aki a magyar fociszurkolók és a szlovák rendőrök dunaszerdahelyi összecsapását dolgozta föl humoros stílusban - mondta Juhász Katalin.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását