2024. május 17. - Paszkál

2009-ben is Korai Öröm

Világzene, etno-trance-tribal-metál - a Korai Öröm zenekar ezekbe a stílusokba sorolja magát. A lényeg azonban abban a felszabaduló energiában van, ami a csapat most megjelent, Korai Öröm 2009 című új albumából is árad - ez már a nyolcadik sorlemez.
2009. március 7. szombat 18:30 - HírExtra
Kodály Zoltán találkozik a Talking Heads-szel a boncasztalon - fogalmazott nagyon találóan Najmányi László publicista néhány évvel ezelőtt a Korai Öröm kapcsán. Egy belga zenei szaklap azt írta, hogy a zenekarnak összehasonlíthatatlan képessége van a pszichedelikus gitár alapú rockot kelet-európai hatásokkal és sámán tradíciókkal keverni.

Kilián Zoltán basszusgitáros az MTI-nek most elmondta: az új lemez számait koncerteken már fél éve játsszák és kedvező a fogadtatás. Kitért arra, hogy amikor lemezt készítenek, nem szoktak arra gondolni, éppen milyen zenei stílusok, trendek uralkodnak a világban.

"A dalok általában úgy születnek, hogy van egy téma valamilyen hangszeren, és azzal elkezdünk foglalkozni. Amikor már-már kezd kialakulni belőle valami, akkor általában vége a próbának és kiderül, hogy elfelejtettük rögzíteni. Legközelebb újra nekiesünk, de akkor persze már egészen másfelé megy a szám. Igazán akkor érzünk rá egy-egy dal ízére, amikor a koncerten elkezdjük játszani és ott alakul ki igazán a lüktetés" - árulta el a dalkészítés rejtelmeit Kilián Zoltán.

Ez a lüktetés a Korai Öröm igazi védjegye. A zenekar 1990-ben alakult, már első fellépéseiken is volt vetítés, amiért napjainkban is hárman felelősek, teljes jogú tagként. Első hanghordozójukat 1993-ban a Trottel records adta ki 500 példányban, majd kialakult a ma is jellemző "korais" hangzás, sok ütős és egzotikus hangszerrel. A Korai Öröm évek óta 11 taggal működik, a mostani a nyolcadik stúdiólemez.

Az új album is instrumentális alapú, ugyanakkor két számában is közreműködik Tatjána Kalmükova orosz énekesnő, aki sámánének-improvizációt ad elő. A szentpétervári Ole Lukoje egykori vokalistája már a 2005-ös lemezen is hallható volt.

A paraszt visszavág című dalban Molnár Sándor énekét használták; a felvételt a Csenyéti cigányok című Fonó-kiadványról vették kölcsön. Szintén ebben a számban gitározik az Üllői Úti Fuck-ból ismert Szántó "Faszi" Gábor. A paraszt visszavág egyébiránt nyilvánvaló utalás a négy évvel ezelőtti albumon található "Hé, paraszt! Melyik út vezet Budára?" szövegre.

Az albumra bónuszként egy koncert klip is felkerült, ami a tavalyi, 18. születésnapi koncerten készült.

A lemez abszolút újdonsága, hogy a kilenc szerzeménynek címe is van, ellentétben valamennyi eddigi Korai Öröm-albummal. "Ennek hátterében az áll, hogy ha vannak címek, akkor talán a szerzői jogi hivatalban is könnyebben beazonosítják a dalainkat. Számcímek híján a jogdíjak hozzánk csak csordogálnak" - magyarázta a változtatás okát Kilián Zoltán.

Elmondta, hogy érdeklődés mutatkozik az album németországi megjelentetésére. Már biztos, hogy a Korai Öröm márciusban Ausztriában és Lengyelországban is fellép, áprilisban a hazai koncertek mellett szlovéniai, németországi és szlovákiai meghívásoknak tesznek eleget.

"Nyáron Tokaj-Hegyalján, a Szigeten és a soproni Volt fesztiválon kívül Csehországban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Szlovákiában és Szlovéniában is játszunk egy-egy fesztiválon" - sorolta az idei terveket a basszusgitáros.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását