2024. május 19. - Ivó, Milán

Obama nem békül

Az amerikai elnök újabb egy évvel meghosszabbította az Irán ellen 14 éve érvényben lévő amerikai szankciókat.
2009. március 13. péntek 09:25 - HírExtra
Barack Obama azzal indokolta az egyébként rutinszerű hosszabbítást, hogy "az iráni kormány politikája továbbra is rendkívüli fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra és az amerikai külpolitikára". Obama az elnökválasztási kampányban azt mondta, feltétel nélkül kész a közvetlen párbeszédre az iráni vezetéssel. Világossá tette ugyanakkor, hogy Irán semmi esetre sem juthat atomfegyverhez. A kereskedelmi és beruházási tilalmat kimondó büntetőintézkedéseket Bill Clinton elnöksége alatt, 1995 márciusában vezették be. Azóta évről évre meghosszabbította az éppen hivatalban lévő amerikai elnök.

Tavaly a kongresszus számvevőszéki testülete arra a megállapításra jutott, hogy a szankciók nem gyakorolnak számottevő hatást az iszlám köztársaságnak többek között az ország vitatott atomprogramjával kapcsolatos politikájára. A testület szerint ráadásul könnyű kijátszani az iráni állami bankokkal szembeni amerikai bojkottot, s miközben Washington embargót hirdetett az iráni olajiparral szemben, Irán 2003 óta összesen több mint 20 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket külföldi vállalatokkal az energiaszektor fejlesztéséről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását