2024. május 19. - Ivó, Milán

Lelkiismeretéből forgat az Arany Pálmás rendező

Apja emlékére a kínai kulturális forradalomról szeretne filmet készíteni a cannes-i Arany Pálmás rendező, Csen Kaj-kö (Chen Kaige).
2009. március 14. szombat 08:20 - HírExtra
Az 56 esztendős Csen interjúját, amiben tervéről mesélt, a CNN televízió sugározta a héten. Csen - mint mondta - nem tudja magának megbocsátani, hogy diákévei alatt apja ellen fordult.

Az 1994-ben elhunyt Csen Huaj-aj (Chen Huaiai) szintén filmrendező volt, s a kulturális forradalom idején (1966-1976-ig) milliókkal együtt őt is zaklatták, mert tagja volt a Kínai Kommunista Párt riválisának, a Nemzeti Pártnak.

"Nem tudok (megbocsátani), mert tudtam, hogy rosszat teszek. Ha nem tudtam volna, képes lennék megbocsátani magamnak. Úgy érzem, nagyon önző voltam" - magyarázta.
    
Csen 1992-es életrajzi könyvében (Dragon Blood Tree) leírta a történteket: csatlakozott a tömeghez, amely jelszavakat skandálva lökdöste apját. Az interjúban elmondta, hogy akkoriban egy elit középiskolába járt, vezető kormányhivatalnokok gyerekei közé, és ezzel akarta kivívni elismerésüket.
    
"Úgy éreztem, mintha versenyeznem kéne"- emlékezett. "Remélem készíthetek erről egy filmet, apámról és rólam" - tette hozzá.
    
A rendező azt is megosztotta a hírcsatornával, hogy apja sohasem hányta szemére árulását, sőt, azt követően még szebben bánt vele. Ez nagyon kínozta - ismerte el.
    
Csen Isten veled, ágyasom című filmje 1993-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját, és két Oscar-jelölést kapott. Hat évvel később ismét jelölték az Arany Pálmára A császár és a gyilkos című történelmi eposzért. A magyar nézők utoljára Az ígéret című, 2005-ben bemutatott akciódrámát láthatták tőle.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását