2024. május 17. - Paszkál

Magyar kiállítás Washingtonban

Két világháború közötti magyar női szociofotókat, Vajda Lajos festményeit és kortárs magyar videoművészek munkáit láthatja a washingtoni közönség az Extremely Hungary elnevezésű kulturális évad keretében péntek este nyílt kiállításokon.
2009. március 21. szombat 11:55 - HírExtra
Női Művészeti Múzeum ad otthont a magyar női fotóművészek 1910 és 1946 közötti munkáit, összesen 82 fényképet bemutató tárlatnak. A július 5-ig megtekinthető kiállításon nagy társadalmi érzékenységű fotográfusnők ritkán látható munkái engednek betekintést a magyar fotográfiatörténet fontos, de viszonylag ismeretlen területére.

A kiállítás kurátora E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, aki az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy a kutatók figyelme csak a közelmúltban irányult a 20. század első felének női fotósaira. A tárlaton szereplő 21 művész példa nélküli társadalmi és politikai változásokat örökített meg.

A magyar gyűjteményekből kölcsönzött 20-szor 30 centiméter méretű fotók között láthatók mások mellett Kálmán Kata, Kárász Judit és Sugár Kata fényképei a társadalom számkivetettjeiről, vagy a nemzetközi hírnévre szert tett Besnyő Éva, Révai Ilka és Miklós Jutka fotói. A korszak sok női fotósa szociális elkötelezettségéből fakadóan a szegénységet, a társadalmi és politikai változásokat, a perifériára szorult lakosság kitaszítottságát dokumentálta. Az emberi test kifejező ereje is népszerű fotótéma volt.

Az Amerikai Egyetem Katzen Művészeti Központjában a kortárs magyar művészet múltjával és jelenével foglalkozik két tárlat. Egyszerre nyílt meg és április 19-ig látható a Vajda Lajos (1908-1941) festményeit és kortárs magyar videoművészek alkotásait bemutató kiállítás.

Vajda Lajos a magyar avantgárd mozgalom egyik legkiemelkedőbb művésze volt, a bizánci ikonok, a zsidó népművészet, a magyar hagyományos építészet, valamint az európai avantgárd elemeit vegyítve sajátos stílust teremtett, amely gyakran tükrözte a közeledő fasiszta veszély miatti félelmét. A műveit bemutató első átfogó amerikai tárlaton a festmények mellett fotomontázsok, kollázsok és szénrajzok is láthatók.

A kortárs magyar videoművészek munkáit felvonultató, Máskor, máshol című társkiállításon fiatal alkotók fotóinstallációi, videói tekinthetők meg. A magyar videoművészet utóbbi 5 évét átfogó kiállításon gyakran minimalista, szemlélődő hangulatú munkák szerepelnek, amelyeket részben a mindennapi élet vizuális élményei ihlettek, részben önelemzések, emlékezések eredményei, néhány pedig a médiummal szembeni kritikai attitűd kifejeződései. Az érdeklődők mások mellett Beöthy Balázs, Esterházy Marcell, Lovas Ilona és Németh Hajnal munkáival ismerkedhetnek meg.

A megnyitók vendégeit Orsós László Jakab, a kulturális évadot szervező New York-i Kulturális Intézet igazgatója és Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet köszöntötte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását