2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Afganisztán és Pakisztán együtt fog működni

Afgán és pakisztáni katonai és hírszerzési vezetők - államfőik jelenlétében - kölcsönösen megígérték szerdán, hogy javítani fogják együttműködésüket az iszlamista szélsőségesek elleni harcban.
2009. április 1. szerda 21:27 - HírExtra
Az afgán és a pakisztáni elnök harmadszor ült tárgyalóasztalhoz török közvetítéssel, hogy térségük biztonsági helyzetéről tanácskozzék, de először vettek részt a találkozón a két állam fegyveres erőinek és titkosszolgálatainak vezetői is. A két korábbi találkozó 2007 áprilisában, illetve 2008 decemberében volt.

A Hamid Karzai afgán, Aszif Ali Zardari pakisztáni és Abdullah Gül török államfő részvételével lezajlott szerdai ankarai tanácskozás végén kiadott közös közlemény szerint megállapodás született arról, hogy afgán és pakisztáni katonai és hírszerzési illetékesek ezentúl minden évben találkoznak egyszer. Ennél kézzelfoghatóbb eredményről azonban nem közöltek információt sem a felek, sem Gül, a találkozó házigazdája, aki közvetíteni próbál közöttük.

Hosszabb ideje feszült a viszony a két szomszédos állam, Afganisztán és Pakisztán között. Mindkettő partnere az Egyesült Államoknak a terrorizmus elleni harcban, de az előző amerikai kormányzatnak nem sikerült együttműködésre bírnia őket. Karzai és Pervez Musarraf - Zardari elődje - kifejezetten ellenséges viszonyban volt. Az előző amerikai elnök, George Bush mindkettőjüket meghívta Washingtonba 2006-ban, hogy véget vessen "a jégkorszaknak" a két vezető viszonyában, de ők még arra sem voltak hajlandók akkor, hogy kezet nyújtsanak egymásnak.

Az utóbbi időben valamelyest javult a két állam viszonya, de Kabul most is gyakran tesz szemrehányást a pakisztáni kormánynak, hogy nem lép fel kellő eréllyel az iszlamista afganisztáni tálibok és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat pakisztáni területen megbúvó fegyveresei ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását