2024. május 19. - Ivó, Milán

Órák a kiállításon

Toronyóra szerkezetek, különféle fali- és asztaliórák, zsebórák, évtizedekkel ezelőtt divatos karórák, több mint kétszázötven időmérő látható abban az óramúzeumban, ami Kovács Jenő órásmester gyűjteményének ad otthont Székesfehérváron.
2009. április 4. szombat 15:57 - HírExtra
A három helyiséget elfoglaló gyűjteményt a belvárosban, a zenélő órajáték épületében helyezte el a tulajdonos, aki gimnazista kora óta gyűjti, javítja a különböző korok óráit.
A hatalmas, mechanikus toronyóra szerkezetek egy részét például akkor sikerült megvásárolnia, amikor megbízták az idejétmúlt, nehezen kezelhető toronyórák korszerű, kvarcvezérlésűre való lecserélésével.

Gyűjteményének számos remekére pincékben, padlásokon, kacatok között bukkant rá. Rendbe hozta, megjavította őket, s most valamennyi pontosan jelzi az időt.

A gyűjtemény 200 esztendő jellegzetes óráiból ad ízelítőt, az úgynevezett parasztóráktól szalonóráktól, a zenélő és faliórákig. Láthatóak az elmúlt korok jellegzetes zsebórái, s a szocializmus idejének szovjet gyártmányú karórái, valamint az órásmesterség is egykori és mai szerszámai.

A nyilvánosságnak a napokban először bemutatott gyűjtemény egyelőre csak előzetes bejelentés alapján látogatható. Előzetesen a jenokovacs@online.hu címen jelentkezhetnek be az érdeklődők.

Kovács Jenő nevéhez egyébként több városi óraszerkezet elkészítése, illetve javítása fűződik Székesfehérváron.

Az ő munkája az egykori koronázóváros egyik nevezetessége, az időt virágokból kirakott számlapon mutató virágóra, a hangulatos belvárosi órajáték, valamint ő hozta rendbe, s cserélte korszerűre a templomok toronyóráinak szerkezetét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását