2024. május 17. - Paszkál

Ki az amerikai fegyverekkel!

A még Németországban lévő amerikai nukleáris fegyverek eltávolítását szeretné Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki szerint ezek az eszközök katonailag ma már idejétmúltak.
2009. április 13. hétfő 16:55 - HírExtra
A szociáldemokrata politikus a Der Spiegel című hetilap húsvéti számának nyilatkozott. Kijelentette, hogy a jelzett fegyverek kivonása is szerepelhetne annak a leszerelési konferenciának a napirendjén, amelyet az Egyesült Államok javasolt. Megjegyzésének előzménye, hogy Barack Obama amerikai elnök áprilisi prágai beszédében, a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása érdekében, javasolta: történjenek erőfeszítések az atomfegyvermentes világ megteremtésére.

Az Egyesült Államok az 1990-es években, a hidegháború végével kivonta Európából nukleáris fegyvereinek nagyobb részét.
 
A Der Spiegel szerint ugyanakkor Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban és Törökországban még mindig mintegy száz atomfegyvert tárolnak.
 
Németország sohasem volt nukleáris hatalom. Az Angela Merkel vezette német konzervatívok azonban úgy vélik, hogy a német földön tárolt amerikai nukleáris fegyverek révén Berlin érzékelhető befolyással rendelkezhet, többek között a NATO-ban - idézett a Der Spiegel egy német konzervatív, védelmi tisztviselőt.
 
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását