2024. május 19. - Ivó, Milán

Régi problémákat oldana meg Obama

Barack Obama döntése nyomán feloldották a kubai származású amerikaiakra vonatkozó korlátozásokat, ezen kívül az amerikai elnök azt is bejelentette, hogy mielőbb rendezni kívánja az illegális bevándorlók helyzetét.
2009. április 15. szerda 17:59 - Kesjár Norbert

Az illegális bevándorlók helyzetének rendezése

Obama családja is érintett
A kenyai Zeituni Onyango immár hosszú évek óta húzódó kitoloncolási ügye nemcsak jogi, de morális teszt is az amerikai igazságszolgáltatás számára. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy az 56 éves asszony Obama apjának féltestvére, azaz az amerikai elnök nagynénje. Onyango kilenc évvel ezelőtt érkezett az államokba ideiglenes vízummal, elkísérve fiát – Barack Obama unokatestvérét –, aki Bostonba került főiskolára. Két évvel később azonban menekültstátuszért folyamodott a kenyai politikai erőszakra, és törzsük, a luók üldöztetésére hivatkozva, ezt azonban elutasították. Az illetékes bevándorlási bíró korábban ezért már kétszer is elrendelte a visszaküldését, a minap azonban újabb 10 hónap haladékot adott az asszonynak: a végső döntés így csak jövő év februárjában lesz esedékes. Obama akkor, és azóta is minél távolabb tartja magát az ügytől, kerülni igyekezve a látszatot is, hogy befolyásolni kívánja az igazságszolgáltatást.
Forrás: washingtonpost.com
A kubaiakat érintő bejelentés után Obama máris újabb területen szeretne tiszta helyzetet teremteni, ez pedig az Egyesült Államokban élő illegális bevándorlók helyzete.

Barack Obama elnök közölte: még idén rendezni kívánja a jogcím nélkül letelepedettek helyzetét, ezzel – amellett, hogy teljesítené egy újabb választási ígéretét – az előző elnök, George W. Bush erőfeszítéseit is szeretné túlszárnyalni. Bush ugyanis 2007-ben már szerette volna ezt meglépni, neki viszont végül nem sikerült eredményeket elérnie ezen a területen. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy nem létezik egységes, szövetségi szabályozás, így az egyes államokra van bízva a szabályok megalkotása, ami az „ahány állam annyiféle megoldás” megállapítást erősíti, átláthatatlan (és főleg: rendezetlen) jogi környezetet teremtve.

Az elnöki felvetésre máris megérkeztek az első reagálások a munkaadóktól és a munkavállalóktól egyaránt.

A két legnagyobb amerikai szakszervezeti tömörülés (az AFL-CIO és a Change to Win) megállapodott a bevándorlásról kialakított közös álláspontjukról. E szerint támogatják a Barack Obama elnök által felvetett elképzelést az országban jogcím nélkül élők státuszának rendezésére, de ellenzik az ideiglenes munkavállalási vízummal érkező vendégmunkásoknak az államokba csábítását.

A munkáltatói szövetségek azonban mindkét esetben „igennel” felelnek, azaz: ők szeretnék, ha minél több vendégmunkás kapna végleges engedélyt is (álláspontjuk érthető, hiszen a vendégmunkások esetében egy hihetetlenül olcsó munkaerőről van szó).

A politikusok is rendkívül megosztottak ebben a kérdésben. Többen úgy látják, hogy nem szerencsés a felvetés ebben a gazdasági helyzetben: a recesszió „hivatalos” kezdete, 2007 decembere óta ugyanis több mint ötmillió álláshely szűnt meg az Egyesült Államokban, így sokak szerint inkább az amerikai munkanélküliséget kellene visszaszorítani. Az egyik tekintélyes és befolyásos ellenző szerint:

„A jelenlegi gazdasági válságban az amerikaiak nem engedhetik meg, hogy még több munkahelyet veszítsenek az illegális dolgozók javára” – szögezte le Steve King republikánus párti képviselő.

Óvatos becslések szerint is mintegy tizenkét millió ember él (és dolgozik vagy dolgozna) a megfelelő papírok nélkül az országban. Az illegális bevándorlók háromnegyedük latin-amerikai, azon belül is főleg mexikói származású.

A héten Obama Felipe Calderón mexikói elnökkel fog tárgyalni Mexikóvárosban. S bár a tanácskozás fő kérdése valószínűleg a drogkartellekkel összefüggő utcai erőszak (már-már háború) lesz, minden bizonnyal szó fog esni a bevándorlásról is.

Obama bejelentéseinek időzítése nem véletlen, hiszen az amerikai-mexikói találkozó után kerül megrendezésre az Amerikák csúcstalálkozójára, ahová az amerikai kontinens 33 állama hivatalos (egyedül Kubát nem hívták meg), így lehetőséget ad arra, hogy a javaslatokkal a zsebében érkező amerikai elnök még kedvezőbb színben tűnjön fel a térség országainak vezetői előtt.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását