2024. május 19. - Ivó, Milán

Véget ért a szép magyar beszéd

A nyelvújítás máig ható jelentőségét és a mozgalmat irányító Kazinczy Ferenc tevékenységét méltatta az író, nyelvújító születésének 250. évfordulója alkalmából a róla elnevezett Szép magyar beszéd-verseny Kárpát-medencei döntőjének eredményhirdetésén Szathmári István egyetemi tanár, a bíráló bizottság elnöke vasárnap Győrött.
2009. április 19. vasárnap 15:24 - HírExtra
A professzor hangoztatta: a több évtizedes mozgalom vitáival megmozgatta az egész országot, s több ezer ma is élő szavunk megalkotásával akkor is igazolta nyelvünk alkotó, teremtő, kreatív voltát. 
    
Ezt a folyamatot vezényelte le Kazinczy Ferenc - mutatott rá.
    
Szathmári István kiemelte: a nyelvújítás szüntette meg a szó-, és kifejezéskészlet szegényes voltát, a stilisztikai eszköztár hiányosságait. Emellett megalapozta a szaknyelveket is. Mindezt  "belső erejéből", saját eszköztárának feltárásával oldotta meg.
    
Kazinczy azonban ennél többet akart és sokat is tett a szépirodalmi stílus árnyaltabbá, színesebbé tételéért - fogalmazott a professzor.
    
A Kazinczy-verseny döntőjén mintegy 120 gimnáziumi és szakképző iskolai diák, továbbá huszonegy határon túlról érkezett tanuló mérte össze tudását a szabadon választott és a kötelező szövegek felolvasása során. A határon túli versenyzők Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről vettek részt a nemes vetélkedőn. A legszebben beszélők teljesítményét Kazinczy-éremmel jutalmazták.
    
A vasárnapi eseményen adták át a Kazinczy-díjat Némethné Balázs Katalinnak, a szegedi  Gábor Dénes Műszaki Szakképzőiskola és Gimnázium tanárának,továbbá Almási Évának, a pécsi Művészeti Szakközépiskola tanárának az anyanyelvi műveltség ápolásáért kifejtett  tevékenysége elismeréséül. Kazinczy- díjjal jutalmazták Mucsányi Jánost, a Duna-televízió szerkesztő- műsorvezetőjét is példamutató beszédmódjáért.
    
Péchy Blanka-díjat kapott Szőnyi Éva, a budapesti Práter Általános Iskola tanára és Vass Rozália, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium tanára.  Igényes szaktanári és eredményes szakkörvezetői munkájukat  ismerték el a díjjal,amelyet Péchy Blanka születésének 100. évfordulóján 1994-ben hoztak létre. Péchy Blanka nevéhez fűződik a Kazinczy-díj  alapítvány negyvenkilenc évvel ezelőtti letétele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását