2024. május 14. - Bonifác

Az USA is a kétállamiságot kéri Izraeltől

Az amerikai alelnök a "kétállami megoldás" támogatását kérte Izraeltől kedden Washingtonban, az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) nevű Izrael-barát lobbi kongresszusán.
2009. május 5. kedd 22:00 - HírExtra
Peresz már találkozott Hillary Clinton külügyminiszterrel, de a megbeszélésről nem szivárogtak ki részletek.

Az amerikai alelnök az AIPAC-kongresszuson felszólította a jobboldali izraeli kormányt: kötelezze el magát a palesztin államiság támogatása mellett. Benjámin Netanjahu kormányfő erre eddig nem volt hajlandó. Biden egyúttal hangsúlyozta: az Egyesült Államok soha nem fogja feladni Izrael biztonsága melletti elkötelezettségét, mint fogalmazott, ez nem lehet vita tárgya. Azt is sürgette, hogy a Palesztin Hatóság harcoljon a terror és az Izraellel szembeni izgatás ellen.

Irán kapcsán Biden közölte: Washington közvetlen, elvi alapú diplomáciát fog folytatni Teheránnal, mindenekelőtt annak megakadályozása céljából, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Azt mondta, az Egyesült Államok - mint megjegyezte, "kezdetben" - a kölcsönös tisztelet szellemében fog közeledni Iránhoz, amelynek szerinte el kell foglalnia a politikailag és gazdaságilag őt megillető helyet a nemzetek közösségében.

Netanjahu - aki szűk két hét múlva szintén a Fehér Ház vendége lesz - előző nap műholdas kapcsolaton keresztül az AIPAC ülés résztvevőihez sugárzott beszédében kijelentette: kész az izraeli-palesztin béketárgyalások azonnali megkezdésére. A palesztin államról azonban nem tett említést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását