2024. május 18. - Erik, Alexandra

Botrányosan sokat dohányoznak a fiatalok

A cseh gyerekek a legtöbbet dohányzó fiatalok közé tartoznak a világon a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2005-2006-os adatokon alapuló kimutatása szerint.
2009. május 6. szerda 17:45 - HírExtra
A tizenöt éves cseh lányok közel egynegyede - 23 százaléka - dohányzik rendszeresen, ami a szomszédos Ausztria után a második legmagasabb adat a világon. A hasonló korú fiúknak egyötöde hódol a nikotin szenvedélyének. Ennél csak Ausztriában, Finnországban és Magyarországon siralmasabb a helyzet.

A tanulmány szerint Svédországban és az Egyesült Államokban a dohányzó gyerekek száma háromszor alacsonyabb, mint Csehországban.

Zdenek Dienstbier, a Rákellenes Liga szervezetének vezetője elmondta, hogy a csehek már hosszú ideje élen végeznek a hasonló kutatásokban. Szerinte ez a társadalmi környezet hatása: nem foglalkoznak eleget a fiatalkorúak dohányzásának súlyos problémájával. Úgy vélekedett, hogy sem a dohányreklámok szabályozása, sem egyéb korlátozó intézkedések nem javítanak jelentősen a helyzeten.

Hana Sovinova, a Cseh Állami Egészségügyi Intézet képviselője jó hírnek értékelte viszont azt, hogy a továbbra is roppant magas arány ellenére a cigarettázó gyerekek száma apadni kezdett. Közlése szerint 2002-ben még sokkal rosszabb volt a helyzet, akkor a tizenöt éves lányok harminc, a fiúk huszonkilenc százaléka dohányzott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását