2024. május 14. - Bonifác

Obama Pakisztánnal tárgyal

Barack Obama eddigi legnagyobb külpolitikai kihívásáról beszélt a CBS televízió azzal kapcsolatban, hogy az amerikai elnök szerdán megbeszélést folytat Hamid Karzai afgán és Aszif Ali Zardari pakisztáni államfővel.
2009. május 6. szerda 19:15 - HírExtra
A Fehér Ház a találkozók forgatókönyvét nagyon gondosan megtervezte: Obama és Joe Biden alelnök először Karzai elnökkel tárgyal az ovális irodában délután 2-kor. A találkozó után 40 perccel Obama és Biden ugyanott Zardarit fogadja. A két vendég egyike fehér házi tisztviselőkkel folytat megbeszélést, miközben a másik Obamával tárgyal. A kétoldalú megbeszélések után 3.30-kor háromoldalú találkozóra kerül sor az ovális iroda melletti Cabinet Roomban, majd Obama a tervek szerint 4.15-kor tart sajtótájékoztatót.

A Fehér Ház ezzel a körültekintő koreográfiával el akarja kerülni azokat a gondokat, amelyek egy hasonló háromoldalú találkozón merültek fel. George Bush elnök 2006-ban tárgyalt a két ország elnökével, de Hamid Karzai és az akkori pakisztáni elnök, Pervez Musharraf összekülönbözött: egymást vádolták, hogy a másik nem tesz eleget a térséget fenyegető szélsőségesek visszaszorításáért.

Az afgán és a pakisztáni elnök szerdán tárgyal az amerikai külügyminisztériumban is, csütörtökön pedig megbeszéléseket folytat belügyi, hírszerzési és mezőgazdasági tisztviselőkkel. Az Obama-kormány azt szeretné elérni, hogy a két ország között minél több területre kiterjedő együttműködés jöjjön létre.

Washington többször bírálta Zardarit kormányának gyengesége miatt, amerikai képviselők már politikai ellenfeleivel is felvették a kapcsolatot. A The Washington Post értesülése szerint az Obama-kormány nemzetbiztonsági vezetői Karzait viszont szeszélyes és tétova hadúrnak tartják, aki nem lép fel a korrupció ellen, és nem volt képes hatalmát Kabul kapuin túl megszilárdítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását