2024. május 17. - Paszkál

Madarak és Fák Napja

A Madarak és Fák Napja alkalmából érdekes és szórakoztató programokkal várják a látogatókat a hét végén a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében és a Szegedi Vadasparkban.
2009. május 8. péntek 06:14 - HírExtra
Több mint száz évvel ezelőtt Herman Ottó kezdeményezte, hogy az év egy napját az iskolások a madarak és a fák ünnepére fordítsák. Szerencsére ez a törekvés máig fennmaradt, 1994 óta május 10. hivatalosan is a Madarak és Fák Napja - mondta Németh Anikó, a botanikus kert munkatársa.

Szombaton az érdeklődők megismerkedhetnek a füvészkert legjelesebb fáival: az elsőként ültetett, ma már öles méretű, több mint hetvenéves kocsányos tölgyekkel, a Közép-Európában elsőként itt otthonra talált szecsuáni ősfenyőkkel és a tóparti mocsári ciprusokkal. A vendégek azt is megtudhatják, miért az éger lett idén az év fája, s meg is csodálhatnak közülük jó párat a patakparti égeresben - közölte a szakember.

A látogatók szakavatott kalauz vezetésével madárhangtúrán vehetnek részt, ha szerencséjük van, a kertben láthatnak és halhatnak majd erdei pintyet, zöldikét, sárga és fekete rigót, fülemülét, barátposzátát. Megfigyelhetnek néhányat az itt fészkelő gólyapárok közül is.
A fák albérlőiről is szó esik majd ezen a napon, a vendégek megismerkedhetnek a fák ágai és gyökerei között, a kéreg alatt vagy az odvakban élő állatokkal, sőt egy játékos feladat keretében kipróbálhatják a fészeképítés rejtelmeit is.

Vasárnap a Szegedi Vadaspark várja a családokat. Délelőtt madárgyűrűzési bemutató tartanak, délután pedig a vállalkozó szelleműek egy játékos feladatlap kitöltésével bizonyíthatják, hogy mi mindent tudnak a tojásokról és fészkekről, valamint a madárrekordokról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását