2024. május 17. - Paszkál

A herpesz felel a magyas vérnyomásért?

Legújabb kutatások szerint a herpeszvírus egyik törzse okozhatja a magas vérnyomást; az eredmények új szemléletet hozhatnak a világszerte több mint egymilliárd embert érintő betegség kezelésében.
2009. május 15. péntek 19:28 - HírExtra
Az egereken végzett kutatások alapján a tudósok csütörtökön arról számoltak be, hogy a herpesz egyik törzse, a felnőttek 60-99 százalékának szervezetében jelenlévő cytomegalovírus (CMV) fokozza a véredények gyulladását, és magas vérnyomást okoz.

Zsíros étkezés mellett a CMV érelmeszesedést vált ki, ez pedig a szívinfarktus, a stroke és a vesebetegségek kiváltója lehet - olvasható a Public Library of Science tudományos szervezet Pathogens című folyóirat-portálján.

"Azt hiszem, ez nagyon fontos lehet" - mondta a felfedezésről Clyde Crumpacker, a Harvard Egyetem és az egyik bostoni kórház kutatója, a tanulmány egyik szerzője. "Az eredmények új szemléletet hozhatnak a magas vérnyomás és az érrendszeri megbetegedések terén" - tette hozzá a telefonon nyilatkozó szakember.

Crumpacker szerint a kutatás az első közvetlen bizonyíték arra, hogy a vírus tartós fertőzést okoz a véredényekben. Az orvosok jellemzően általános gyógyszereket, béta-blokkolókat és ACE-inhibitorokat (angiotenzin-konvertáló enzimbénítókat) javasolnak a vérnyomás kordában tartására. A szakember elmondta: a kutatás alapján elképzelhető, hogy a vírusölő szerek és vakcinák új kezelési módot hozhatnak a hipertónia kezelésében.

Jelenleg még nem áll rendelkezésre vakcina, de több nagy gyógyszergyártó cég már dolgozik rajta. A svájci Roche pedig már készít olyan vírusölő szert, amely megakadályozza a CMV-fertőzést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását