2024. május 17. - Paszkál

Szívósak a pingvinek

A bóbitás pingvin (Eudyptes chrysolophus) a téli időszakban hat hónapot tölt egyfolytában a nyílt tengeren.
2009. május 17. vasárnap 16:03 - HírExtra
Az Indiai-óceán déli részén elhelyezkedő Kerguelen-szigeteken honos madarak utazásaik során hárommillió négyzetkilométeren szóródnak szét - derítették ki francia kutatók. Először követték nyomon a pingvinek útját, és felfedezték, hogy az állatok ez idő alatt akár 11 700 kilométert is megtesznek, közben elsősorban rákokkal táplálkoznak.

Charles-André Bost, a franciaországi Viliers-en-Bois-ban található Chizé Biológiai Központ kutatója és munkatársai eredményeiket a Royal Society Biology Letters című szaklapjában publikálták.
    
A biológusok a bóbitás pingvineket parányi, hat gramm súlyú adókkal szerelték fel, amelyek segítségével műholdakon keresztül meg tudták határozni az állatok helyét. A madarak a költési időt követően elhagyták a Kerguelen-szigeteket, és kelet felé úsztak. Csupán kevesen vonultak az Antarktisz irányába, a legtöbben az Indiai-óceán közepén vertek tanyát. A megfigyelt állatok közül egy sem hagyta el a nyílt vizet hat hónap alatt. 
    
Tavaszi visszatérésük időzítése ugyanakkor meglepően pontos volt: mindannyian egy héten belül érkeztek meg a szigetekre. 
    
Eddig keveset tudtak a kutatók a pingvinek vándorlásáról. Nem lehetett pontosan tudni, hogy hol tartózkodnak télen, és hogy mivel táplálkoznak. Bár a bóbitás pingvin költő állománya tízmillió párra tehető, húsz éve folyamatosan csökken a számuk. A kutatók azt remélik, hogy a vándorlásukba és táplálékforrásaikba történő betekintéssel hozzájárulhatnak a faj védelméhez.

 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását