2024. május 19. - Ivó, Milán

Gyorshír! Életfogytiglant kapott az olaszliszkai gyilkos

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat az olaszliszkai emberölés büntetőperében pénteken első fokon a Borsod megyei bíróság.
2009. május 29. péntek 11:01 - HírExtra
Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én. A bűncselekmény előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével - részben társtettesként, részben felbujtóként - nyolc embert vádoltak.

Martossy György a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség csoportvezető ügyésze, sajtószóvivője korábban az MTI-nek elmondta: 2006. október 15-én 16 óra körül a tiszavasvári tanár Szerencs irányából Olaszliszka felé haladt gépkocsijával. A faluba érve a gépkocsi elsodorta az út mellett haladó kislányt, aki emiatt az út melletti vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

A tanár azonnal megállt, ekkor a kislány felnőtt korú bátyja a kocsihoz rohant és felugrott a motorháztőre, egy másik rokon pedig megpróbálta kinyitni az autó ajtaját. A tanár megpróbált elindulni a gépkocsival, de addigra megérkezett a kislány apja, fiatalkorú bátyja és még három rokon férfi, akik kirángatták őt az autóból. A gyermek anyja eközben távolabbról kiabálta, hogy "Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!" - részletezte az ügyész.

Hét férfi ütlegelni kezdte a sértettet, s amikor a férfi a földre került, valamennyien rugdosták őt a fején és a testén egyaránt. Időközben a környéken lakók összegyűltek a helyszínen, de csak egy férfi volt, aki megpróbálta megakadályozni a bántalmazást.

Martossy György elmondta: a történtek után a kocsiból kiszállt a tanár nagyobbik gyermeke, odament akkor még élő apjához, majd kérte az összegyűlteket, hogy hívjanak mentőt, de segítséget senkitől nem kapott. Ekkor húgával Vámosújfalu irányába kezdett futni, ahol egy gépkocsivezető felvette őket és mentőt hívott a helyszínre.

A sértett halála a fejet ért rendkívül nagy számú - mintegy negyven - ütés és rúgás következtében kialakuló sérülések folytán következett be.

A vádlottak közül a kislány felnőtt korú bátyja beismerte, a többi hét ember viszont tagadta a cselekmény elkövetését. A vádirat a bizonyítékok között nagyszámú tanúvallomást, ujjnyomszakértői, orvosszakértői és hangtechnikai véleményt, jegyzőkönyveket és titkos adatszerzés folytán beszerzett adatokat jelöl meg bizonyítékként.

A bíróság helyszíni tárgyalásokat is elrendelt. A tárgyaláson megkísérelték rekonstruálni a történteket; egy gépkocsit vittek a helyszínre, a meggyilkolt tanár holttestének a helyére pedig egy bábut fektettek az útra.

Az ügy nagy társadalmi felzúdulást váltott ki, pártok és különböző civil szervezetek is felszólaltak a gyilkosság kapcsán. Többször tartottak felvonulást, megemlékezést és gyertyagyújtás a gyilkosság helyszínén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását