2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kubában titokban kell csinálni

Egy hordozható számítógép, amelyet gyakran valamelyik rokontól kapnak, egy USB-kártya vagy valamelyik nagy szálloda internetszobája: a kubai bloggereknek rendszerint ennyi is elég ahhoz, hogy megpróbálják közzétenni a szigetországról szóló beszámolóikat.
2009. május 30. szombat 12:11 - HírExtra
A számítógépes jegyzeteket író kubaiak száma a korábbi sokszorosára nőtt az utóbbi három évben, ennek ellenére semmiféle hatást sem tudnak gyakorolni a kommunista szigetre, ahol a 11,2 millió lakos többsége nem rendelkezik internetes kapcsolattal. Úgy tűnik, hogy a médiát ellenőrző hatóságok az utóbbi időben mégis megkülönböztetett figyelmet szentelnek nekik.

Nemrég Blogcip néven létrehozták a kubai újságírók hivatalos blogját, abban a reményben, hogy az olvasók inkább erre kattintanak rá, mint a hatóságok által "zsoldosoknak" nevezett kritikus bloggerek jegyzeteire.

A Blogcip nem vesztegette az időt, fotót közölt Yoani Sanchezről, a legismertebb blogíróról, aki külföldön több olyan díjat is elnyert, amellyel a véleményszabadság harcosait ismerik el. A felvételen a hölgy egy ötcsillagos havannai szállodában látható, amint éppen blogját írja.

A Blogcip feltette a kérdést: vajon "honnan húzza a fizetését" ahhoz, hogy megfizethesse az internethez való hozzáférést egy ilyen elegáns helyen?

A web egyórás szabad használata a nagy hotelekben nagyjából hét amerikai dollárba (1400 forint) kerül: ez csillagászati árnak számít a havi 20 dolláros kubai átlagkeresethez képest. Hogy időt és pénzt takarítsanak meg, a bloggerek közül ezért sokan saját számítógépükön írják meg a szöveget, majd egy USB-kártyáról küldik el valamelyik hotel internetszobájából külföldön élő rokonuknak vagy barátjuknak, aki aztán felteszi a jegyzetet a világhálóra.

A bloggerek által a legutóbbi időkig sűrűn látogatott Melia szálloda azonban már nem engedi meg kubai állampolgároknak, hogy használják internetszolgáltatását - közölte az AFP-vel a hotel egyik alkalmazottja, de arról, hogy honnan ered a tilalom, nem adott tájékoztatást.

Yoani Sanchez desdecuba.com című honlapján rejtett kamerával készített videofelvételt tett közzé a közelmúltban, amelyen a szálloda egyik alkalmazottja a tilalom forrását firtató kérdésre azt válaszolta, hogy az idegenforgalmi minisztérium és az Etecsa állami távközlési társaság "határozatáról" van szó. A bloggoló szerint mindezzel "illegalitásba akarják szorítani" a hozzá hasonló internetezőket. "Azzal vádolnak bennünket, hogy külföldön vásárolunk domainnevet. De hát a kubaiak nem vásárolhatnak szabadon .cu kiterjesztésű kubai internetcímet! Mit akarnak, el akarnak hallgattatni?" - kérdezi a 33 éves nő.

A blogokon olyan kényes kérdéseket érintenek, mint a kubaiak külföldi utazásainak korlátozása, az oktatási és az egészségügyi rendszer szerintük romló állapota, a "politikai" foglyok vagy a mindennapos ellátási zavarok.

A Cubadebate.cu honlap viszont, amely azzal vált híressé, hogy ott teszi közzé reflexióit Fidel Castro, "a forradalom atyja", legutóbb azzal vádolta a kubai bloggereket, hogy külföldről, nevezetesen a Kuba ellen 1962 óta gazdasági blokádot fenntartó Egyesült Államoktól kapnak pénzügyi segítséget.

"Ezekben a blogokban rendre feltűnnek a lejáratott, az amerikai külügyminisztérium által éveken át ismételgetett politikai tézisek, amelyek célja az, hogy Kubát rátegyék a feketelistákra" - állította a Cubadebate.cu.

Yoanie Sanchez cáfolja, hogy külföldről kapna pénzt. Hangoztatja, hogy költségeit és domainnevének árát, amely évente mintegy 200 eurónak megfelelő összeg, idegenvezetőként szerzett jövedelméből fizeti.

Ivan Diaz, egy másik blogger úgy gondolja, hogy a tevékenységük elé gördített akadályok tudatos stratégia részét alkotják. A cél szerinte az, hogy a bloggereket rászorítsák külföldi nagykövetségek felkeresésére az internetezéshez, és aztán azzal vádolhassák őket, hogy "külföldi kormányok támogatását élvezik". A negyvenéves férfi elmondta: notebookját Svájcban élő édesanyjától kapta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását