2024. május 12. - Pongrác

Múzeumba vonult a válság

Kiállítás nyílt USA 1929-39. A Nagy Válságtól a New Dealig címmel a milánói Mazzotta Alapítványnál.
2009. május 30. szombat 16:03 - HírExtra
A kiállítás a 20. század eleji, a válság előtti, a prosperáló Amerika képeivel fogadja a látogatót. Olyan felvételekkel, amelyek az élet sötét oldalát leginkább a bűnügyi krónikák, a botrány, a halál felől közelítik meg. Az 1929-23-as nagy gazdasági válság azonban nyilvánvalóvá tette, hogy illúzió volt Herbert Hoover „Egy tyúkot minden fazékba, két autót minden garázsba” választási jelszava. A következő képek már erről a korszakról szólnak.

A váratlan munkanélküliségről, az addig nem ismert szegénységről, a jövővel szembeni félelemről. Ebben a korszakban teljesedett ki az amerikai dokumentumfotó.

A Theodore Roosevelt elnök által létrehozott egyik hivatal Roy Stryker közgazdász vezetésével azt a feladatot kapta, hogy képekkel dokumentálja, milyen a helyzet a válság sújtotta területeken. Fotósok, rajzolók, festők, értelmiségiek mentek segíteni a hívó szóra és a képek, amelyeket készítettek, kendőzetlenül mutatták be a valóságot, hogy orvosolni lehessen a bajokat.

A kiállítás egyik kiemelkedő alkotása Walter Evans munkája: üres tányért szorongató bütykös kéz. A fotós azokat a jeleneteket öntötte képbe, amelyet John Steinbeck az Érik a gyümölcsben írt meg. Híres kép Dorothea Lange Emigráns anya című alkotása, valamint Lewis Hine Égi munkása, amely a New York-i Empire State Building felhőkarcolón dolgozó munkást ábrázolja, amint egy szál acéldróton kapaszkodik a magasban.

Ez a kép azonban már az élet újraindulását dokumentálta és a válságból való kilábalásnak lett a szimbóluma. Az ingyenes tárlat július 16-ig, majd szeptember 8-tól október 4-ig tart nyitva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását