2024. május 13. - Szervác, Imola

Az olaszok befogadnak három guantánamói foglyot

Olaszország befogad három guantánamói foglyot - közölte Barack Obama Silvio Berlusconi olasz kormányfővel tartott fehér házi megbeszélése után.
2009. június 16. kedd 08:30 - HírExtra
Az amerikai elnök bejelentette: Olaszország hozzájárult, hogy befogad három foglyot a guantánamói amerikai támaszponton lévő, bezárandó börtönből. Olasz illetékesek korábban közölték, hogy az amerikai hatóságok néhány tunéziai származású fogoly befogadására kérték az olasz kormányt.

Az amerikai elnök leszögezte: mélységesen aggódik az iráni elnökválasztást követő erőszak miatt, és hiba lenne a hallgatás. Hangsúlyozta azonban, hogy az irániaknak saját maguknak kell az elnökükről dönteni, és az Egyesült Államok tiszteletben tartja a szuverenitásukat. Az amerikai elnök közölte: folytatni fogja a szoros, közvetlen párbeszédet Teheránnal. Hangsúlyozta, hogy a választási szabálytalanságok kivizsgálásának nem szabad vérontásba torkollnia.

Az amerikai elnök "pozitív momentumnak" nevezte Benjámin Netanjahu vasárnapi beszédét, amelyben az izraeli kormányfő első ízben támogatta a palesztin állam létrehozását. Obama hangsúlyozta, hogy komoly lehetőséget lát az izraeliek és a palesztinok közötti béketárgyalások újrakezdésére. Kiemelte: Izraelnek eleget kell tennie a közel-keleti rendezési útitervben vállalt kötelezettségeinek és le kell állítania a telepek építését Ciszjordániában. Az amerikai elnök egyben felszólította a palesztinokat: vessenek véget a zsidó állam elleni erőszaknak.

Silvio Berlusconi hétfőn érkezett Washingtonba, ahol ismertette az amerikai elnökkel egyebek mellett a hét fejlett ipari ország és Oroszország (G8) l'aquilai csúcstalálkozójának programját. A napirenden szerepelt továbbá a közel-keleti, az iráni és az afganisztáni helyzet megvitatása. Berlusconi egyik közeli munkatársának tájékoztatása szerint az olasz kormány a már ott állomásozó 2800 katonán túl 500 fős erősítés - katonák, rendőrségi kiképzők, rendőrtisztek és pilóták - Afganisztánba küldését mérlegeli az augusztus 20-i elnökválasztás előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását