2024. május 18. - Erik, Alexandra

Észak-Korea forrong

Több mint százezer ember gyűlt össze hétfőn Phenjanban, hogy elítélje az ENSZ szankcióit, amelyeket a világszervezet rendelt el a sztálinista berendezkedésű ázsiai ország ellen, és a minap meg is szigorított a május 25-én végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantás miatt.
2009. június 16. kedd 07:05 - HírExtra
A tüntetésről a hivatalos észak-koreai hírügynökség számolt be. A hadsereg egyik magas rangú tisztségviselője a tömeghez szólva és az Egyesült Államokra utalva közölte: Észak-Korea "gyakorolni fogja a megelőző jellegű kísérletekhez fűződő jogát, hogy szembe tudjon szállni ellenségeinek legkisebb provokációjával is" - jelentette a KCNA hivatalos hírügynökség. Washington attól tart, hogy a szankciók megszigorítása miatt Észak-Korea újabb nukleáris kísérletet hajt végre.

Phenjan rendkívül hevesen reagált szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsának előző napi határozatára. Azzal fenyegetőzött, hogy soha nem mond le nukleáris ambícióiról, s hogy katonai célokra használja fel plutóniumkészletét. A hétfői phenjani tömegmegmozduláson Kim Ki Nam, a Koreai Munkapárt központi bizottságának titkára azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy ő áll az ENSZ-szankciók mögött.

"A Biztonsági Tanács által hozott határozat tűrhetetlen gúnyt űz a koreaiak méltóságából, arrogáns bűncselekmény szuverenitásunk ellen" - tette hozzá a titkár. A KCNA szerint számos politikus, katonai vezető, diák, illetve a társadalom legkülönbözőbb tagjai vettek részt a tüntetésen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását