2024. május 14. - Bonifác

40 ezer élet maradt az utakon

Csökkent tavaly a halálos közúti balesetek áldozatainak száma az Európai Unióban, de az EU még mindig messze van attól a céljától, hogy jövőre már csak feleannyi legyen a haláleset, mint az évtized legelején.
2009. június 22. hétfő 11:15 - HírExtra
A hétfőn Brüsszelben közzétett adatok szerint tavaly 39 ezer halálos áldozattal jártak az autó-, kerékpáros- és gyalogosbalesetek uniós szinten. 2001-ben még 54 400 haltak meg közúti balesetben. Magyarországon 2001-ben 1239-en, tavaly 996-an vesztették életüket az utakon. A 20 százalékos csökkenés mindazonáltal elmarad a 28 százalékos uniós átlagtól.

A jelentés azt is megjegyezte, hogy a tavalyi csökkenés sok országban a forgalom általános visszaesésének is köszönhető, amit viszont a gazdasági visszaesés és a viszonylag magas benzinárak okoztak. A brüsszeli székhelyű szervezet szerint ez különösen érvényes a balti államokra és Magyarországra.

Most először fordult elő, hogy az új EU-tagországokban átlagosan ugyanolyan mértékben csökkent a közúti halálozások száma, mint a 15 régebbi tagállamban. A jelentés szerint a legbiztonságosabbnak továbbra is Svédország, Hollandia, Nagy-Britannia, valamint Málta útjai tekinthetők, míg a lista végén Románia, Bulgária, Szlovákia és Lengyelország található. Romániában és Bulgáriában az elmúlt évtizedben nem javult, hanem romlott a helyzet, a többi tagállamban csökkent a halálesetek száma.

Luxemburg, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Lettország és Belgium közel 50 százalékos csökkenést ért el az évtized eleje óta, de ezek az országok nyugat-európai viszonylatban meglehetősen magas arányokkal indultak.

Uniós átlagban tavaly millió lakosonként 79-en haltak meg közúti balesetben. A jelentésből kiderül, hogy ez jóval kedvezőbb, mint az Egyesült Államok milliónként 122 fős mutatója. Magyarországon az évized elején 121, tavaly 99 halálos áldozat jutott egymillió lakosra a statisztikák szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását