2024. május 12. - Pongrác

Egyre mélyül a generációs szakadék

Mélyülő nemzedéki szakadékról tanúskodik az Egyesült Államokban a Pew kutatóintézet legújabb kutatása; a fiatalok és az idősek között jelentős szemléletbeli különbségek mutatkoznak fontos társadalmi kérdésekben.
2009. június 30. kedd 06:15 - HírExtra
Tíz amerikaiból csaknem nyolc úgy látja, hogy lényegi az eltérés a fiatal és az idősebb generáció szemléletmódja között - derült ki a független intézet vizsgálatának hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.

Legutoljára az amerikaiak hasonlóan magas aránya, 74 százaléka 1969-ben érzékelt jelentős nemzedéki szembenállást; akkor a vietnami háború, a polgári jogok és a nők jogai voltak a főbb vitatémák. A generációs különbségeket érzékelők aránya 1979-re viszont 60 százalékra csökkent.

A nemzedékek közötti szemléletbeli különbözőséget jelezte a tavaly novemberi elnökválasztás is, amikor a fiatalok kiugróan magas (2-1) arányban szavaztak Barack Obamára, a Demokrata Párt jelöltjére.

A kutatás szerint a mai fiatalok és idősek leginkább erkölcsi szemléletükben és a társadalmi értékek terén térnek el egymástól. A megkérdezettek 47 százaléka legalábbis így látja.

A 18-29 évesek elsősorban arra panaszkodnak, hogy életstílusuk, a családról, a társas kapcsolatokról és az együttjárásról vallott nézeteik miatt kell vitázniuk az idősebbekkel. Az idősek a különbözőséget leginkább abban érzékelik, hogy a fiatalok eltérően látják, mire jogosultak. A középkorúak pedig leginkább talán a viselkedésbeli eltérésekre mutatnak rá.

A felmérésből kiderült, hogy az idős generáció életében a vallás sokkal fontosabb szerepet játszik, mint a fiatalokéban. A 65 évnél öregebbek kétharmada számára a vallás nagyon fontos, a 30-49 évesek esetében ez a mutató alig több 50 százaléknál, a 18-29 éves korosztálynál pedig csak 44 százalék.

A morális különbözőségek egyik vetülete, hogy a fiatalok több tekintetben rugalmasabbak szüleiknél és nagyszüleiknél, például elfogadóbbak a meleg- és a vegyesházasság kérdésében.

Mint Paul Taylor, a Pew projektigazgatója rámutatott: a sokak által érzékelt mai generációs szakadék kevésbé éles, mint a 60-as években volt, amikor a fiatalok dacos ellenkultúrát teremtettek a vietnami háború elutasítása, valamint a nők és kisebbségek jogegyenlőségének követelése köré. Taylor szerint ma nincs hasonló szembenállásról szó, inkább eltérő szemléletről, erkölcsi értékrendszerről.

A Pew kutatása szerint a generációk közötti morális különbségek mellett az egyik legmarkánsabb eltérést az jelenti, hogy a fiatalok sokkal nyitottabbak a technikai újdonságok iránt, lényegesen többet interneteznek, mobiltelefonoznak és sms-eznek.

Az is kiderült, hogy a fiatalok sokkal rosszabb egészségre számítanak, ha megöregednek, mint amennyi bajról az idősek beszámolnak. Azt várják, hogy súlyos betegségeik lesznek, nem tudnak majd autót vezetni, szexuális aktivitásuk visszaesik és lehangoltak lesznek. Az idősek ezt nem erősítették meg, de a fiataloknak azt a várakozását sem, hogy a korábbi életszakaszuknál sokkal több idejük jut szabadidős tevékenységekre 65 év felett. A fiatalok jelentős hányada azt hiszi, nyugdíjas korában több időt tölthet a családdal, többet utazhat, kevesebbet kell aggódnia és anyagilag nagyobb biztonságban élhet, amit a mai idősek nagy többsége azonban nem erősített meg.

Abban is nemzedéki nézeteltérések vannak, hány éves kortól számít valaki idősnek. Az átlag a 68 év. De míg a 30 évesnél fiatalabbak szerint az időskor a 60. évtől kezdődik, addig a 65 évesnél idősebbek szerint az időskör kezdete a 74. év. A csaknem 3 ezer megkérdezett válaszából az derült ki, hogy az amerikai többsége átlagosan 89 éves koráig szeretne élni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását