2024. május 19. - Ivó, Milán

Szociális válsággá csaphat át a gazdasági krízis

Az Európai Uniónak fel kell készülnie arra, hogy szociális válságba csaphat át a világméretű gazdasági válság - mondta Cecilia Björner svéd nagykövet egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen.
2009. július 1. szerda 15:49 - HírExtra
A gazdasági válság nagyon láthatóan és fájdalmasan jelen lesz a svéd elnökség ideje alatt. Elképzelhető, hogy a krízis olyan szakaszába ér majd, ahol a gazdasági válság szociális válságba csap át. A munkanélküliség olyan mértékben emelkedhet, amely szociális feszültségekhez vezethet - hangsúlyozta Cecilia Björner. A diplomata hozzátette: biztonsági kérdés is, hogy ne növekedjen jelentősen a munkanélküliek száma az EU-ban.

A svéd elnökség épp ezért nagy kihívások előtt áll, nemcsak az egyik legsúlyosabb gazdasági válságot kell kezelnie, hanem a klímaváltozás kérdését is - mutatott rá.
Az Európai Unió rendkívül fontos szerepet játszhat a klímaváltozás elleni küzdelemben, egyfajta mintát is adhat a világnak. A svéd elnökség reméli, hogy az Egyesült Államok ebben az ügyben képes olyan szintű változásokra, mint amilyeneket Barack Obama elnök szorgalmaz - mondta a nagykövet.

A svéd elnökség elkötelezte magát a közkiadások visszaszorítása mellett, arra szeretnék ösztönözni a tagállamokat, hogy fogják vissza a hiány növekedését. Az átláthatóságot is kiemelt témaként kezelik - fűzte hozzá.

Svédország számára fontos az unió versenyképességét szolgáló lisszaboni stratégia előmozdítása és megújításának előkészítése. Emellett stockholmi stratégia néven a bel- és igazságügyi együttműködés keretében indítanak speciális programot. A tervek szerint elindítják a balti-tengeri stratégiát is, amellyel a térség országai közötti együttműködést szeretnék elmélyíteni - mondta a nagykövet.

Cecilia Björner arról is beszélt, hogy a svéd elnökség idején hét magas szintű kétoldalú csúcs lesz, így például az EU-USA, az EU-Oroszország és az EU-Kína csúcstalálkozó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását