Olcsó bornak nem mindig "híg a leve"
A balatoni borok most először nemzetközi minősítésen estek át és kiderült, hogy az olcsóbbak sok esetben jobb minőségűek, mint a drágák - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Balatoni Borkultúráért Alapítvány.
2009. július 3. péntek 06:46 - HírExtra
Az alapítvány azért szervezte meg a nemzetközi megmérettetést, a Balaton Winfer fantázianevű minősítést, mert úgy találja, hogy rendkívül alacsony a balatoni borok elismertsége. A zsűriben angol és francia szakértők is voltak.
A minősítés meglepetésekkel is szolgált, mert az 1000 forint alatti kategóriában levő borok közül többet a prémiumkategóriába soroltak, de akadt több olyan prémiumkategóriába árazott bor is, amely az alapkategóriába, vagyis az olcsó italok közé került.
A Winfer rendszert Czerneczkiné Sinkó Krisztina, a WSET (Wine and Spirit Education Trust) Nemzetközi Borakadémia igazgatója dolgozta ki. Ezzel a módszerrel a borokat négy kategóriába sorolták és színekkel jelölték: a narancs az alapborok, a kék a fajtaborok, a zöld a terroir (bizonyos területhez kötött) borok, míg a bordó a prémium, vagyis legjobb borok színkódja lett. A színek alapján a fogyasztó könnyen eldöntheti, hogy megéri-e neki a megfelelő színkóddal ellátott bort megvenni.
Kántor Endre, az alapítvány sajtótitkára elmondta az MTI-nek, hogy a balatoni borok üvegeire biztosan rákerül majd a színkód és ellenőrzik is, hogy az a szín van-e az üvegen, amely a palack tartalmára utal. A júniusi Balaton Winfer volt az első, ilyen jellegű borminősítés Magyarországon. Ez még csak az első lépés volt a borok minőségének meghatározására és remélhető, hogy segíteni fogja a borászok közti összefogást, mert csak "így mehetünk valamire" - hangsúlyozta Kántor Endre, hozzátéve, hogy az érdeklődő a minősítésről, a színkódról részletesen tájékozódhat a www.balatonwinfer.com honlapon.
Forrás: MTI