2024. május 17. - Paszkál

APEH-feljelentés a többször eladott kastély miatt

Jelentős értékre elkövetett adócsalás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága egy kastély többszöri eladása ügyében.
2009. július 8. szerda 12:54 - HírExtra
Háromszor cserélt gazdát rövid időn belül egy reneszánsz kori kastélyszálló, a gyakori tulajdonosváltás felkeltette a revizorok figyelmét is. A vizsgálat végén az APEH regionális igazgatósága büntetőfeljelentést tett a kastélyszálló vevője és eladója ellen, mert a gyanú szerint a többszörös adásvétellel az áfa jogosulatlan visszaigénylését szerették volna elérni - áll a közleményben.

Az APEH hozzátette: az átadott iratanyagok és a bemutatott szerződések szerint ugyanarra a műemlék ingatlanra a felek rövid időn belül két adásvételi szerződést is kötöttek. Az iratok összevetése után nyilvánvalóvá vált, hogy a kastély újbóli eladása az áfa jogosulatlan visszaigénylése miatt történt. A felek ugyanis ebben a szerződésben - a kastély változatlan állapota és tényleges értéke ellenére - az első szerződésben megállapított vételár kétszeresét tüntették fel.

Az ellenőrök azt is kiderítették, hogy a vevő a vételárnak csupán a töredékét fizette ki, illetve a kastély egy év múlva a második szerződésben szereplő ár negyedéért ismét gazdát cserélt.
A revizorok fellépésének köszönhetően az adóhatóság a vevő által visszaigényelt 100 millió forint áfát nem utalta ki, a megállapított 24 millió forintos adótartozás végrehajtása érdekében pedig a kastély antik bútorait lefoglalta.

Az eladó a kastély értékesítéséből származó bevételét nem vallotta be, ezért nála 100 millió forint adóhiányt állapítottak meg, és csaknem ugyanennyi bírságot, illetve késedelmi pótlékot írtak elő.

Az adóhatóság az MTI érdeklődésére sem a kastély, sem a település nevét nem kívánta közölni. Az APEH sajtóosztálya mindössze annyit árult el, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő kastélyszállóról van szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását