2024. május 12. - Pongrác

Hullanak a brit katonák Afganisztánban

Egy nap alatt nyolc, Afganisztánban szolgáló brit katona halálát jelentette be a londoni védelmi minisztérium. Az afgán hadszíntéren elesett britek száma már meghaladja az iraki veszteségekét.
2009. július 11. szombat 10:26 - HírExtra
A brit kormány pénteken először három, majd késő este további öt brit katona haláláról számolt be. Ez utóbbiak ugyanannak a járőrcsoportnak a tagjai voltak, és két pokolgép egymás után bekövetkező robbanása végzett velük. A brit hadsereg, amely az amerikai és az afgán erőkkel együtt jelentős hadműveletet folytat Afganisztán déli részén, Hilmend tartományban, az elmúlt tíz napban tizenöt, 2001 óta pedig összesen 184 katonát vesztett. A 2003-as invázióval kezdődött, idén áprilisban lezárult iraki brit katonai részvétel során 179 brit katona esett el.

A súlyos pénteki veszteségek bejelentése nyomán - eddig példátlan módon - személyes tévényilatkozatot tett Sir Jock Stirrup, a brit egyesített vezérkar főnöke. Sir Jock a szombat hajnalban sugárzott, néhány perces nyilatkozatban azt mondta: a Hilmend tartományban zajló hadműveletre azért van szükség, mert itt még nem biztosított az elégséges mértékű biztonság a lakosság számára.

A katonai vezető szerint a brit offenzíva célja 80-100 ezer további hilmendi lakosra kiterjeszteni a "biztonsági védőernyőt". Az amerikai erők által a tartomány más vidékein kezdett hadműveletek nyomán még további hasonló számú civil kerülhet biztonságba - tette hozzá. Sir Jock szerint nem véletlen, hogy a tálib erők komoly ellenállást tanúsítanak éppen Hilmendben, mert "ha ezt a tartományt elvesztik, elveszítenek mindent". A vezérkari főnök szerint azonban a tálibok "vesztésre állnak", de a helyzet normalizálása időbe telik, és sajnos veszteségekkel jár.

Stirrup egy feltűnő kitétellel mindazonáltal alig burkolt utalást tett arra, hogy csak katonai eszközökkel nem érhető el megoldás. Kijelentette: a brit hadsereg feladata az, hogy megteremtse a politikai megállapodásokhoz szükséges "időt és teret". "Kezdettől fogva azt mondjuk, hogy a hadsereg egyedül nem érhet el stratégiai sikert, de ez a siker a hadsereg nélkül sem érhető el" - fogalmazott a tábornok. Bob Ainsworth brit védelmi miniszter nem sokkal korábban úgy fogalmazott, hogy az afganisztáni háború "megnyerhető", de "nem rövid távon".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását