2024. május 12. - Pongrác

Világsztár a Millenáris Teátrumban

A hetvenes évek második felében New York City felbolydult egy szokatlan hangzású, rendkívül eredeti zenekar, a Talking Heads feltűnésekor.
2009. július 11. szombat 14:47 - HírExtra
Bár az elmúlt években nem kevesen fáradoztak az újhullám egyik legfontosabb zenekara, az 1977 és 1988 között tizenegy sorlemezt kiadott Talking Heads újraélesztésén, David Byrne következetesen ellenez mindenfajta ezt célzó kísérletet.

"Az újjáalakulásnak, még ha az csak egyetlen koncert erejéig is történne, semmi értelme nem lenne: mi négyen két évtizeddel ezelőtt teljesen más irányba indultunk a zenében" - mondta erről David Byrne, aki hiábavaló kísérletnek tartja az egészet, ugyanis az nem a pénztől függ.

A Talking Headsben David Byrne énekelt és gitározott, Chris Frantz dobolt, Tina Weymouth játszott basszusgitáron és Jerry Harrison volt a billentyűs. Az együtteshez olyan slágerek fűződtek, mint a Psycho Killer, a Burning Down The House, az And She Was, a Road To Nowhere, a Wild Wild Life vagy a Once in a Lifetime.

"A többiek közül csak Jerry Harrisonnal vagyok kapcsolatban, ő megnézte a mostani turném San Franciscó-i koncertjét. Chrisről és Tináról nem sokat tudok" - mondta az MTI-nek.

A Talking Heads-nek sok válogatásalbuma jelent meg az elmúlt húsz évben, idén kijött egy újabb Same as it Ever Was címmel. Az erre vonatkozó kérdésre Byrne hangsúlyozta: sajnos nem tudja megakadályozni az ilyen kiadványok megjelenését. "Az EMI reménytelenül próbál pénzt csinálni régebbi anyagokból. A vállalat bajban van, így aztán számukra nincs művészeti kritérium" - fogalmazott a zenész, aki korábban már kétszer is fellépett Budapesten: először 1981-ben a Budapest Sportcsarnokban, majd több mint tíz évvel később már szólóban a Petőfi Csarnokban.

Byrne ezúttal legutóbbi, Brian Enóval, az ambient atyjával közösen készített és tavaly megjelent Everything That Happens Will Happen Today című albumát mutatja be turnéja keretében a magyar fővárosban. A két zenész legutóbb 1981-ben csinált közös lemezt; a My Life In The Bush of Ghosts-on - amelyet manapság a világzene mérföldköveként tartanak számon - a zene történetében először használtak hangmintákat a világ minden tájáról.

"Rengeteg ötletünk volt, amikor annak idején Briannel elkezdtünk dolgozni a közös projekten, ezek többsége nem illeszkedett akkori zenei tevékenységünkbe. Arra gondoltunk, hogy titokban készítünk egy lemezt, amely úgy jelenne meg, mint egy korábban fel nem fedezett civilizáció és kultúra maradványa, végül ezt a tervet elvetettük. Úgy döntöttünk, énekmintákat használunk, így egyik dalt sem lehetett valamelyikünkhöz kötni énekhangunk alapján. Ez segített kiküszöbölni, hogy énekesként bármiféle versengés alakuljon ki közöttünk" - emlékezett vissza Byrne 1981-re.

Mint elmondta, annak ellenére, hogy Brian Enóval azóta nem dolgozott együtt, kapcsolatban voltak, tudtak egymás dolgairól.

"A My Life In The Bush of Ghosts 25. évfordulójára 2006-ban kiadtuk az album újrakevert és hét új számmal kibővített változatát, ekkor újra együtt dolgoztam Enóval és úgy találtuk, még mindig nagyon élvezzük a közös munkát" - fejtette ki David Byrne.

Kitért arra, hogy Brian lejátszotta neki néhány felvételét, amelyekkel nem volt teljesen elégedett, ő meg felajánlotta neki, hogy megkísérli befejezni azokat. Hozzátette: nem törekedtek arra, hogy albumot készítsenek, legalábbis elsőre semmiképpen sem. Az új együttműködésből szerencsére mégis album lett, a 2008-ban megjelent Everything That Happens Will Happen Today.

"Tudtam, hogy nem szabad megpróbálnunk megcsinálni a Bush of Ghosts folytatását, mert az katasztrófa lett volna. Miután meghallgattam Brian felvételeit, egy darabig érleltem magamban azokat, majd írtam neki, hogy gospeles, folkos ízt érzek bennük és ha egyetért, írok rájuk szövegeket, énekdallamot. Neki is tetszett, hogy ebbe az irányba megyünk, ugyanis ezt senki nem várta tőlünk" - emlékezett David Byrne az MTI-nek.
Arra a kérdésre, hogy bár a turné a Songs of David Byrne and Brian Eno címet viseli, Eno nincs a koncerteken fellépők között, Byrne azt válaszolta, ennek elsősorban elfoglaltságbeli okai vannak.

"Hívtam Briant, de ő nem koncertezik, hacsak egy turné nem érint olyan érdekes helyeket, ahol még sohasem járt... Ezt nem tudtam neki garantálni. Brian egyébként gyakran nem emlékszik pontosan, korábban hogyan alakított ki egy hangzást a stúdióban, egy élő show-hoz viszont szükség van arra, hogy estéről estére ismételjünk egy-egy hangzást" - fejtette ki David Byrne.

Szólt arról, hogy a szerdai budapesti koncertjén a Millenáris Teátrumban elhangzó dalai többé-kevésbé szólókarrierje egészét lefedik, bár az úgynevezett latin korszakából, amelyet az 1989-ben megjelent és egyébként igen sikeres Rei Momo című lemez képvisel, ezúttal nem fog játszani. Lesznek viszont Talking Heads-dalok, abból az időszakból, amikor az együttes lemezeinek producere Brian Eno volt.

David Byrne nemcsak zenész: képzőművészeti tevékenységét számos múzeum és kortárs művészeti galéria mutatta be, több közterületen készített installációkat, amelyek legnagyobb részét anonim művészként valósította meg.

"Számomra nem jelent gondot a különböző dolgok összeegyeztetése. Minden lassan fejlődik, lépésről lépésre válik kész alkotássá, sokszor ez évekig eltart" - mondta erről.
Az 57 éves előadóművész végül arról is beszélt, hogy nem ismer túl sok kortárs magyar művészt, zenészt, viszont Budapesten a tervek szerint együtt fog vacsorázni Tarr Bélával, akinek látta és élvezte a filmjeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását