2024. május 19. - Ivó, Milán

Lassan növekszik a prosztata tumor?

Egy 15 éven át tartó, 12 600 prosztatarákkal műtött férfira kiterjedő tanulmány állítása szerint nyolcból csak egy páciens halt meg a vizsgált időszakban prosztatarák következtében.
2009. július 28. kedd 14:25 - HírExtra
Az amerikai kutatók hétfőn tették közzé eredményüket a Journal of Clinical Oncology című szaklapban.

A férfiak radikális műtéten estek át, teljes prosztatájukat eltávolították a tumor megállapítása után. Tizenöt év elteltével azt állapították meg a kutatók, hogy az eltelt idő alatt a férfiak 12 százaléka halt meg prosztatarák következtében, 38 százalékuk viszont a ráktól eltérő, más ok miatt.

Peter Scardina, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint "figyelemre méltóan alacsony a kockázata annak, hogy 15 éven belül prosztatarákban haljanak meg a kezelés alatt álló férfiak, ami alátámasztja azt az elképzelést is, hogy a lassan növekvő daganatok nem feltétlenül igényelnek azonnali beavatkozást".

Az orvosok az 50 év fölötti férfiaknak rutinszerűen javasolják a prosztatarák szűrését a vérből elvégzett PSA-teszttel. A vérmintában egy fehérje, az úgynevezett prosztataspecifikus antigén mennyiségét mérik. Eddig azt hitték, hogy a korai rákdiagnózis utáni agresszív kezelés a legjobb választási lehetőség.

A prosztata daganatainak többsége azonban nagyon lassan növekszik, évek után okoz csak kárt. Néhány tanulmány azt mutatta, hogy a prosztatarákkal diagnosztizált férfiak közül sokan a műtéti beavatkozás vagy sugárkezelés mellékhatásaitól szenvednek, miközben maga a tumor talán nem ölte volna meg őket.

Folyamatban van egy nagy nemzetközi tanulmány annak megállapítására, hogy a rendszeres ellenőrzés vagy a radikális beavatkozás javasolható-e inkább a korai stádiumban felismert prosztatarák esetében, ám e vizsgálat eredményére még éveket kell várni.

A rotterdami Erasmus Orvosi Központban kis létszámú vizsgálatot folytattak le prosztatarákjuk korai stádiumában lévő férfiakkal, akik elutasították a műtéti beavatkozást. A Cancer című szakfolyóiratban közzétett eredmény szerint a rendszeres kontrollt választó férfiak nem aggódtak jobban állapotuk miatt, mint az operáció mellett döntők.

A kiküldött 150 kérdőívet 129 férfi juttatta vissza, 80 százalékuk lényegében ugyanúgy érezte magát, mint azok, akik vállalták a műtétet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását