2024. május 18. - Erik, Alexandra

Mélység és magasság az operafesztiválon

Felemásra sikeredett a start a Bayreuthi Ünnepi Játékokon: míg a múlt szombati megnyitót a közönség lelkes tapsvihara kísérte, addig a hét elején a rendezőként bemutatkozó Katharina Wagner fesztiváligazgatót a nézők már pfujolással fogadták.
2009. július 28. kedd 17:12 - HírExtra
Mindennek ellenére új korszak kezdődött az 1876-ban alapított ünnepi játékok történetében. Apjuk, Wolfgang Wagner csaknem hat évtizedes regnálása után először áll a világ egyik leghíresebb nemzetközi zenei fesztiváljának élén két féltestvér, a 31 éves Katharina Wagner és a 90 éves Wolfgang Wagner első házasságából származó 64 esztendős Eva Wagner-Pasquier.

A megnyitón mindketten újításokat, reformokat ígértek, eddig azonban vajmi kevés változott. A nyitóelőadás, a Trisztán és Izolda "négyéves változatában", zökkenőmentesen zajlott, keddi hírek szerint azonban a hét elején bemutatott három felvonásost, A nürnbergi mesterdalnokokat azonban már pfujolás és fütyülés fogadta. A szakértők szerint Wolfgang Wagner idején nem igen történt ilyesmi, Katharina Wagner azonban rögtön szembetalálta magát azzal, hogy automatikusan nem jár neki a "Wagner-bónusz".
Amikor az előadás után Katharina megjelent a függöny előtt, a közönség a nemtetszés már említett - félreérthetetlen - jeleit adta. Az ifjabbik Wagner-lány azonban mosolyogva integetett vissza.

A kritikusok szerint a közönségnek nem tetszett a Bayreuth-tól idegen modern rendezés, illetve ennek kapcsán a szakítás azokkal a korábbi konzervatív hagyományokkal, amelyeket a Zöld Dombon eddig "szentnek és sérthetetlennek" tartottak.

A fesztiváligazgató-rendező egy másik kezdeményezését azonban már jóval nagyobb támogatás kíséri. Katharina ugyanis az augusztus végéig tartó fesztivál során a gyermekeket is meg akarja nyerni ükapja, Richard Wagner zenéjének.

Ezért indította el a Wagner a gyermekekért elnevezésű programot, amelynek keretében egy-egy Wagner-operát - elsősorban a hét végén - "könnyebben emészthető", átdolgozott és rövidített változatban csakis a gyermekeknek mutatnak be. A projekt az elmúlt hétvégén a Bolygó hollandival debütált és a közönség 6 és 10 évesek közöttiekből állt. Az immár 98. fesztivál idejére összesen tíz előadást terveznek és a belépés a jövő közönségének ingyenes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását