2024. május 17. - Paszkál

Fehér oroszlán a nyíregyházi állatkertben

Fehér oroszlánt kapott a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Állatpark az egyik franciaországi állatkerttől.
2009. augusztus 13. csütörtök 06:28 - HírExtra
A különös, világos színváltozatú nőstény a múlt héten érkezett, egyelőre kerítés választja el leendő, hagyományos színű társaitól, de hamarosan csatlakozik hozzájuk a kifutóban - közölte az MTI-vel szerdán Gajdos László, a nyírségi állatkert ügyvezető-igazgatója.

Az igazgató tájékoztatása szerint a két és fél éves fehér oroszlán nem albínó és nem is külön faj, világos színváltozatát - a fehér tigrishez hasonlóan - egy mutáns gén okozza. Az állat utódai csak akkor lesznek fehér színűek, ha mindkét szülő rendelkezik a ritka génnel.

Gajdos László megjegyezte: szeretnék, ha a Nyíregyházára került nősténynek hasonló színű párja lenne, s Kanadában, illetve egy dél-afrikai szafari parkban igyekeznek neki hímet találni.

A természetben egyébként Dél-Afrikában találhatók fehér oroszlánok, a Thimbavati és a Kruger Nemzeti Park területén. Egyes feltételezések szerint a környezethez alkalmazkodott az állat színe, hiszen abban a két régióban fehér homokú folyómedrek találhatók, illetve a magas fű színe is hasonló.

Az afrikai őslakók a mai napig istenítik a fehér oroszlánokat, a vadászok viszont keresett trófeaként őrzik az elejtet állatokat bundáját. Ezért is csökkent le jelentősen a fehér oroszlánok száma a természetben, egy 2004-es felmérés szerint mindössze 30 szabadon élőről tudtak a világon.

Az állatkertekben igyekeznek szaporítani a fehér oroszlánokat, s napjainkban már mintegy 500 él fogságban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását