2024. május 13. - Szervác, Imola

Átadták a férfit az USA-nak

A mianmari (burmai) hatóságok, röviddel kiutasítása előtt vasárnap átadták az Egyesült Államok konzuli képviselőinek John Yettaw-t.
2009. augusztus 16. vasárnap 13:07 - HírExtra
Erről egy burmai katonai tisztviselő számolt be. Yettaw-t "átadták az amerikai nagykövetség felelős tisztviselőinek" - mondta. Yettaw a hírhedt ranguni Insein börtönben tartózkodott délelőtt. A börtönből a repülőtérre szállítják majd akkor, amikor elutazik Jim Webb amerikai szenátor, aki szabadulását elérte.

John Yettaw-t a héten egy bíróság hét évi szabadságvesztésre ítélte, amit négy év kényszermunkával súlyosbítottak. Az ügyben a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit három évi szabadságvesztéssel sújtották, de a katonai kormányzat utasítására a bíróság a büntetést 18 hónap házi őrizetre változtatta. Az ellenzéki politikust, aki elmúlt 19 évből több mint 13-at házi őrizetben töltött, azzal vádolták, hogy megszegte ennek az intézkedésnek a szabályait a rejtélyes ügyben.

Jim Webb demokrata párti szenátor a mianmari hatóságoknál azt is kieszközölte, hogy szombaton találkozhasson vele az ellenzéki politikussal. Aug Szan Szú Kjit a lakásáról vitték a kormány vendégházába, ahol mintegy 40 percet tárgyalhatott az amerikai látogatóval.

Webb szombaton tárgyalt a junta elnökével, Than Sve tábornokkal is, aki most érte el először, hogy magas rangú amerikai politikus szóba álljon vele. A demokrata párti Webb a szenátus külügyi bizottságának a tagja, a kelet-ázsiai és csendes-óceni ügyek albizottságának az elnöke. Otthon meg is bírálták ezért, mondván, hogy a tárgyalással legitimál egy brutális rezsimet, az Obama-kormányzat azonban áldását adta a találkozóra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását