2024. május 19. - Ivó, Milán

Piruló MSZP, viruló Fidesz

Míg a Fidesz nem csupán a jövőre esedékes országgyűlési választások utáni elképzeléseiről, de a kampányban alkalmazandó stratégiájáról is mélyen hallgat, addig az MSZP háza tájáról egyre több információ kerül a nyilvánosság elé.
2009. augusztus 18. kedd 08:19 - Nagy András
Bár a szocik kormányfőaspiránsa továbbra is vörös ködbe burkolózik, (többen még Bajnai Gordon nevét is emlegették az utóbbi időben, holott, ha a kormányfő valamit csakugyan kőbe vésett, akkor az az volt, hogy mindenféle politikai ambíció híján mindössze egy esztendőre szerződik) a kampánystratégiáról annyi már kiderülni látszik, hogy az MSZP a válságkezelő kormány teljesítményére, vagyis a két cikluson keresztül tartó szocialista uralom záróévében elért eredményekre fog építeni.

Ebből pedig két dolog mindenképpen következik. Az egyik, hogy bármennyire is „emberkednek” a szocik, alapvetően meg vannak elégedve a Bajnai-kormány ténykedésével. A másik pedig, hogy továbbra sem tudnak mit kezdeni azzal a tudattal, hogy a tönk szélére került ország helyzetéért nagyrészt őket teszi felelőssé a közvélemény. (A szó szoros értelmében véve legalábbis mindenképp, hiszen a rendszerváltás utáni öt ciklusból hármat testvérek között is az ő országlásuk alatt élt meg az ország, ebből az utolsó kettőben ők kormányoztak, márpedig a felelősséget a mindenkori vezetők kötelessége vállalni.)

Persze lehet azt mondani, hogy a mostani közállapotok kialakításában a Fidesz is főszerepet vállalt, s minden bizonnyal van is benne igazság. Ily módon pedig a szociknak is csak egy árnyalattal illene jobban pirulniuk, mint a Fidesznek. Ám a bűnbánatot leszámítva mi más vezethetné még a szocialistákat arra, hogy az elmúlt hét évet kimondatlanul is megtagadják?

Márpedig a lelkifurdalás nem éppen a megfelelő útravaló a minden eddiginél nehezebb kampány elé néző MSZP számára. Felszínre törhet ugyanis a baloldal régi rákfenéje: még azokat az eredményeket sem lesz képes elmagyarázni az embereknek, amelyek valódi hasznot hoztak számukra. (Azokról már nem is beszélve, amelyek csak hoztak volna, lásd például a felsőoktatási reformot.) Hiszen azt még a legelvakultabb (mérsékelt) szavazó sem gondolhatja, hogy az elmúlt nyolc év csupán kudarcokkal volt tele.

Igazán nem célja ennek a rövid kis eszmefuttatásnak, hogy kampánytippekkel lássa el az évente több mint félmilliárdos állami támogatást élvező MSZP-t (talán lesz pénz megfizetni egy jó kampánytanácsadót…) Ám csupán a miheztartás végett álljon itt néhány kézzelfogható siker, amely alighanem még a végletekig magára hagyott MSZP számára is szavazatokkal kecsegtetne.

Az autópálya-hálózat fejlesztéséért ugyanúgy a szocialistáknak tartozunk hálával, mint mondjuk a több százezer bizonytalan Tb-jogviszony rendezésért, amely tízmilliárdokat hozott a közös kasszába. Említhetnénk ugyanakkor gazdaság fehérítését, amely szintén tízmilliárdokban mérhető költségvetési bevételt jelentett, vagy a minden ellenzéki kritika ellenére dinamikus uniós fejlesztéseket. Mind a szociálliberális kormányok, mind „tisztán szocialista” hátterű kabinetek külpolitikája klasszisokkal bölcsebb az Orbán-kormányénál, és utólag, a válság szemszögéből nézve a sokszor elátkozott konvergencia program sem biztos, hogy szégyellnivaló dolog. A felsorolt kormányzati cselekedetek megfelelő kommunikáció mellett mind alkalmasak lehetnének a szavazatmaximalizálásra. Mégis: e sorok írója lenne a legjobban meglepődve, ha a szocialista kampányban akár egy is előkerülne közülük.

A szégyenlősség sok mindent faraghat egy politikai szervezetből, csak kormánypártot nem. Annál nagyobb bakit el sem követhet az MSZP, minthogy az elmúl évek kétségkívül meglévő kudarcait feledtetendő, kizárólag a Bajnai Gordon vezette válságkezelő kormány intézkedéseiről beszél a kampányban. Ezzel ugyanis a számtalan magas labda közül a legnagyobbat dobja fel a Fidesz számára, amely az elmúlt 7-8 év totális csődjén kívül egyebet az utóbbi időben nemigen hangoztat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

rachenth
2009. augusztus 31. 11:15
Egyszer felhívott egy képviselő(FIDESZ),hogy intézzem el a kishajó vezetői engedélyét, mert nincs ideje tanulni!Kiderült,hogy már volt(később) vizsgán de meghúzták!Elintéztem(mert ez nálunk így működik)! Meg is vette brutális nagy több milliós hajóját amit elég nehezen tanult meg vezetni. Egyszer ilyen sétahajózás közben a hajó több kilométert haladt teljes gázon a folyón vezetés, irányítás nélkül(egész család rajta)mert elfelejtette,hogy Ő vezet! Nos így képzelem el majd Őt, ha megkapja a magas beosztását a kormányban,sokszor elfogja felejteni minek is van "ott" .Azóta soha nem"intéztem""csókos" engedélyt"!
valaki85
2009. augusztus 29. 14:21
A fidesz szavazókra nagy pofára esés vár jövő tavasszal! Majd meglátjátok!
Imres
2009. augusztus 26. 15:28
Ervin Egon!
Sajnállak tudatlanságod miatt.
Nem tudom, te mikor és hogyan pottyantál kis hazánk földjére, de ha esetleg bepillantasz pl. a baloldali sajtó néhány írásába, már akkor is tájékozottabb lehetnél.
Elegendő - no persze a túlzásokat leszámítva - a riogatásokat figyelemmel kísérned.
No azért néhányat megemlítenék, hátha tanulsz belőle.
Többek között a kis- és középvállalkozások preferálása, a jelenlegi multiknak nyújtott eszméletlen kedvezményekkel szemben.
No meg persze ide sorolható az IMF hitel feltételeinek újratárgyalása.
De mondhatnám a segély feltételeinek szigorítását, amit a körülmények sajátos alakulása folytán ma már az MSZP egyes körei is magukévá tettek.
A korrupció elleni határozott fellépés is szerepel - no nem az MSZP - a FIDESZ elképzelései között.
De arról lehet, hogy hallotál már: az állami háttérintézmények feledatkörének revíziója.
Néhányat soroltam, remélem kielégítettem a kíváncsiságod. :)
Persze tudom, az elképzelések csak akkor jelentenek valamit, ha meg is valósulnak.
Talán ebben is előrelépés lesz, hiszen a szoclib-szoci kormányok nagy restanciával bírnak ezen a téren (is).
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását