2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nem kell ide szélsőjobb: a politika szétveri a melegeket

Sokan attól félnek, hogy a szélsőjobboldali huligánok megint szétverik a melegfelvonulást. Pedig dehogy: ha a politika így folytatja, nem lesz mit szétverni.
2009. szeptember 1. kedd 07:45 - Pásztor Balázs
A politika hőfoka

Egy résztvevő memoárja az erőszakról
(...)Magam már kaptam tojást, követ, sörösüveget mint egy-egy melegfelvonulás résztvevője, és egyiket sem éreztem annyira szofisztikált kritikának, hogy az intelligens érveket megfontolásra érdemesnek tartsam. A kritika feltételezi a vitát, a vita feltételezi az egyenrangú partnereket. Az, hogy a melegeknek nem kellene felvonulniuk, mert baj lesz logikai struktúráját tekintve egyenértékű a „fogd be a pofád, különben be lesz baszva” mondatéval - ezt kritikának nevezni elhamarkodott ítélet lenne. Ez sokkal inkább ún. gyűlöletbeszéd, melynek lényege éppen a más vélemények képviselőivel szembeni mondvacsinált okokra hivatkozó szankció szorgalmazása. Vagyis ez nem vélemény, hanem az agresszió egy formája. (...) (magyarinfo.blog.hu)
Előző vasárnap megkezdődött a 14. Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál, amit az idei évtől Budapest Pride-nak hívnak - és egészen most vasárnapig tart. Persze, ezzel rengeteg ember nincs tisztában, hiszen ebből a programból szinte csak a szombati Meleg Méltóság Menete, vagy köznapibb nevén a melegfelvonulás jut el az emberek tudatáig, illetve ingerküszöbéig. Igaz, hogy ez a program az egész fesztivál leglátványosabb eleme, azonban a politika az utóbbi években sokat tett azért, hogy a rendezvényt felfújja.

Ez a mostani évben sincs másképp, csakhogy a felvonulás befolyásolására felhasznált erők évről évre hatványozottan növekednek. Igaz, a két legszélsőségesebb erő módszereiben mit sem változott. A szélsőjobb - élükön a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal a Magyar Gárdával, Budaházi Györggyel, félig háttérben pedig a Jobbikkal - „nemzeti ellenállásra” szólított fel, és már vagy fél éve szervezkednek annak érdekében, hogy megakadályozzák a melegfelvonulást - feltehetőleg erőszakkal.

Az SZDSZ pedig mellszélességgel kiáll az esemény mellett, feltétlen és abszolút támogatásról biztosítva a fesztivált és a melegeket. Azokat a melegeket, akiknek a leendő szavazáskor az egyetlen, őket konkrétan pozitív figyelembe részesítő alternatíva az SZDSZ, így talán tőlük függ az egész párt jövője. Egyértelmű, hogy a liberálisoknak létfontosságú a Budapest Pride melletti mellszélességgel való kiállás.

„Szeptember 5-én nem azért jelennek meg, hogy a többséget provokálják, hanem azért, mert ez az év egyetlen napja, amikor párjukkal kézen fogva sétálhatnak az utcán” - áll a párt közleményében. Azonban ezzel sok meleg sem ért egyet, ugyanis ők maguk is túlzottan provokatívnak tartják a felvonulást, és csak akkor csatlakoznának, ha felvonulók „kicsit visszavennének az arcukból”.

Az MDF és az MSZP hozta a szokásos „mindenkinek joga van és főleg a kisebbségnek, mert ők kisebbség” formulát, és kiálltak a rendezvény megtartása mellett, a KDNP provokációnak tartja az egészet - Sólyom László azonban továbbra is mélyen hallgat a kérdésről. De a Fidesz csinált valami olyasmit, amit eddig nem: a rendezvény betiltását követelte. Aztán persze mégsem.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

vassmi
2009. szeptember 1. 09:10
Nem az a baj hogy felvonulnak hanem hogy közerkölcsöt sértve és bohócnak öltözve vonulnak.Szerintem utcai ruhában,es kultúráltan vonulnának nem lenne ilyen nagy ellenszenv.A melegség a feltünesi hajlammal együtt jár?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását