2024. május 19. - Ivó, Milán

Munkácsy képei Nyíregyházán

A magyar festészet kiemelkedő alkotója, Munkácsy Mihály képeiből nyílik kiállítás pénteken a Nyíregyházi Városi Galériában, ahol 33 művet, közte az Ásító inast is láthatják az érdeklődők.
2009. szeptember 3. csütörtök 14:47 - HírExtra
A kiállított festmények többsége Pákh Imre munkácsi születésű, New Yorkban élő műgyűjtő tulajdonában vannak, aki a világ legnagyobb, magánkézben lévő Munkácsy-gyűjteményt mondhatja magáénak - mondta Szathmáryné Sipos Ildikó, a galéria igazgatója.

Az alkotások a világ különböző országaiból kerültek Pákh Imre tulajdonába, s az egyik Munkácsy-festményt például tavaly decemberben vásárolta. A bemutatott képeket a festőművész munkásságával és életútjával kapcsolatos relikviák egészítik ki, amelyek a Békés megyei Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményéből származnak.

A galéria három szintjén elhelyezett 33 alkotás között Munkácsy életművének minden jelentős korszakából láthatók festmények a január 3-ig nyitva tartó kiállításon. A kezdetek biedermeier stílusában festett alkotásokat például az 1863-ban készült kisleány portré képviseli.

A festő bécsi, müncheni és düsseldorfi akadémián szerzett tudásáról népi zsánerképe, a világhírű Ásító inas ad bizonyságot. Realista szemléletmódját pedig az Öregasszony mappával és a Bohém című festmény tükrözteti, amelyeket 1873-ban készített. Látható Munkácsy figurális tájképei közül az Erdőrészlet két alakkal, az Eltévedt gyermek és a Cigányok az erdőszélen, a Téli tájkép és a Mosó nők.

Az egykori polgári lét mindennapjait megörökítő művei közül a Két család a szalonban (1880), a Pálmaházban (1881) és az Apa születésnapja (1882) címűt állítják ki. Munkácsy szalonképeinek kedvelt szereplőit, megújulásra törekedve, tájképi háttérben is elhelyezte, s ennek bizonyítéka a Sétány a Parc Monceuban című festménye, amelyet 1882-ban alkotott.

A művész arcképfestészetének legjelentősebb alkotása, a Mademe Chaplin portréja ugyancsak látható a nyíregyházi galériában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását