2024. május 17. - Paszkál

Hogyan védekezhetünk a szúnyogok ellen?

Idén rengeteg kellemetlenséget okoztak a vérszívók. A leglehetetlenebb helyszíneken a leglehetetlenebb helyen tudják megcsípni az embert. Idén már lehet, hogy nem kell tartanunk inváziótól, de nem kizárt, hogy jövőre megismétlődik a kellemetlen helyzet.
2009. szeptember 5. szombat 16:59 - Kanizsai Ádám
A nálunk leggyakrabban előforduló fajok

Foltos maláriaszúnyog: 5-6 miliméter hosszú, teste karcsú, lábai, csápjai hosszúak. Vérszívás közben átviheti a maláriavírust az emberre. Ám hazánkban ennek a valószínűsége gyakorlatilag nulla. A mérsékeltövi szúnyogok annak ellenére, hogy ugyanúgy számos kellemetlenséget okoznak az embereknek és az állatoknak, mint másutt élő társaik, mégsem potenciális vírushordozók. Magyarországon a kórokozók kipusztításával a maláriaveszély tulajdonképpen megszűnt.

Gyűrűs szúnyog: akkorára nő, mint az előbb említett faj. Foltos szárnyairól könnyen felsimerhető. A telet pincékben tölti. Lárvaállapotban árkokban, emésztőgödrökben fejldőik. Leginkább a madarak vérét szívja, de olykor embereket is megcsíp.

Dalos szúnyog: 4-5 milliméter hosszúra nő. Magyarország legismertebb faja. Életmódja nagyon hasonlít a gyűrűs szúnyogéra, nősténye azonban előszeretettel fogyasztja melegvérűek és az ember vérét.

Szúnyogok távoltartásának lehetősége


Szúnyogirtás: a hazánkban használatos irtószereket általában földről, vagy levegőből repülőgéppel és helikopterrel juttatják a megcélzandó területre. Ez finom permetköd (ULV) segítségével történik az egészségügyi hatóságok által engedélyezett szerekkel. A szórást szakemberek, az egészségügyi gázmesterek végezhetik. Nálunk két jellemző szerrel, a piretroidokkal (növényi eredetű anyag szintetikus származékai) vagy szerves foszforsav- észtereket használnak a célra.

A permetezésnél olyan magasfokú szakértelemre van szükség és annyi tényezőt kell figyelembe venni, hogy gyakran nincs megfelelő eredmény. Ismerni kell a rovarok tartózkodási és pihenőhelyét. Vannak olyan fajok, melyek napközben akár 10-20 kilométerre vannak az esti táplálkozási helytől.

Figyelemmel kell lenni az időjárási körülményekre, ne legyenek felszálló légáramlatok, ne fújjon a szél és ne essen az eső. A hazánkban használható szerek köre annyira szűk, hogy gyakran rezisztensek lesznek a rovarok ezekkel szemben. A hatékonyságot az is rontja, hogy a méreganyag gyorsan lebomlik (ez egyébként követelmény is), így a tenyészőhelyekről gyakran újabb csoportok telítik el a környéket.

További negatív tényező, hogy gyakran válogatás nélkül használják az irtószereket és így egyéb ízeltlábúak, sőt gyakran halikrák is elpusztulnak. A jelenleg használt szerek még nagyban károsítják a környezetet. Legfőképpen a földről létrehozott úgynevezett melegködképzési eljárás folyamán igaz ez, mely hektáronként 5-10 liter gázolajat is a természetbe juttat.

Lokális védekezés

Az ember saját maga is tesz óvintézkedéseket a szúnyogok támadása ellen.

Szúnyogháló: ma már gyakran találkozunk vele mindenütt. Létezik fix és rolós vagy rugós típusa. Előző átrányos abból a szempontból, hogy nem lehet kinézni az ablakon, s valamennyire be is sötétíti a helységet. Utóbbi ezzel szemben teljesen mobil, akkor szereljük, húzzuk le, amikor csak akarjuk. Hátránya, hogy jóval drágább megoldás, mint a fix. Erre külön van szaküzlet, ahol fel is szerelik a hálót. Ez négyzetméterenként 10,000 forintot jelent, míg fix megoldás esetén csupán 6000-et. Sok olyan szaküzlet, cég van, mely egyedi igényekkel dolgozik.

Elektromos szúnyogriasztó készülékek:
általában hatásosak, azonban a használónak el kell viselnie az üvegből kiáramló illatanyagot. Áruk 1000-1500 forint között mozog.

Szúnyogirtó aeroszolok: emberre veszélytelenek, azonban a hatásfokuk nem túl magas. 600 forinttól már lehet kapni szúnyogirtó spray-t.

Spray-k: a bőrre fújhatók anyagok általában jól védenek a támadások ellen néhány órára. A legjobb többfélét kipróbálni belőlük. Érdemes egy előpróbát végezni, ugyanis van, akinnél a bőrre jutás után enyhe allergiás reakcióvkat válthat ki. Áruk 1000 forint körül mozog.

Egyéb: az említett lehetőségeken kívül ma már számtalanból választhatunk, a szúnyogriasztó krémtől a lámpaolajig. Kis körültekintéssel felfedezhetjük a nekünk megfelelő megoldásokat.

A lakóhely körül

A védekezés egyik leghatékonyabb módja, ha felszámoljuk az tenyészőhelyeiket. A ház környékén a gödröket, árkokat, vízmedencéket érdemes feltölteni. Kis tavak esetén aranyhalak vagy békék telepítése csodákra képes. Régebben a vízfelületre olajhártyát permeteztek vékony rétegben (pl. petróleum), ezzel gátolták a lárvák oxigénfelvételét. A ház körül ma is ez az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb védekezési mechanizmus.

A csípés


A csípés során a nőstény szúnyogok szúró-szívó szájszervükkel behatolnak a bőrbe. Ennek a mérete olyan kicsi, hogy sem a szívás közben, sem utána nem vesszük észre. Táplálkozás közben véralvadásgátló anyagot bocsát a szúnyog a vérbe. A csípés utána túlérzékenységi reakció jön létre, és a felszabaduló hisztamin okozza a későbbi tüneteket is.

Ezek néhány nap után elmúlnak, de gyakorlatilag lehetetlen megállni vakarás nélkül.

A csípés után

Ma már kimondottan szúnyogcsípés utáni készítményeket találni, azonban ezeket nem engedheti meg magának mindenki. Azonban a Fenistil gél, mentolos rázókeverék, ecetes, alkoholos borogatás, citromlé bedörzsölése.

Mindenki magának kell, hogy megtapasztalja mi a hatásos távoltartás és csípés utáni szertarás. Nincs olyan gyógymód, mely mindenkinél és mindenhol egyaránt hatásos lenne.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását