2024. május 18. - Erik, Alexandra

Moziélmények ínyenceknek

A Balti-tenger körüli országok filmjeiből készített válogatást tűzi műsorára szeptember közepén a budapesti Kino mozi.
2009. szeptember 12. szombat 12:34 - HírExtra
A szeptember 16. és 20. között zajló vetítések programját olyan dán, svéd, lett, litván, lengyel, finn, német és észt filmekből állították össze a szervezők, amelyek vagy először lesznek láthatóak Magyarországon, vagy klasszikusként számon tartott, megkerülhetetlen alkotások - mondta el az MTI-nek Falvai Györgyi, a Kino sajtóreferense.

Utóbbiak közé tartozik a Bille August rendezte, Oscar- és Golden Globe-díjjal egyaránt kitüntetett Hódító Pelle című dán-svéd koprodukcióban készült film, amelynek főszerepében az alakításáért szintén számos díjjal jutalmazott Max von Sydow látható.

Szintén von Sydow játssza a főszerepet Krzysztof Zanussi Csendes érintés című filmjében: az 1992-ben készült lengyel alkotásban Ingmar Bergman kedvenc színésze egy megkeseredett zeneszerzőt kelt életre, akinek egyszer csak berobban az életébe egy fiatal párocska és fenekestül felforgatják azt.

Az 1971 és 2009 között készült filmek többsége a Balti-tenger különböző arcait mutatja be, miközben a tenger körül élő népek történelmébe, kultúrájába, gondolkodásmódjába is bepillantást enged. A filmek hősei között akadnak életükért küzdő halászok, unatkozó háziasszonyok, harcias kisnyugdíjasok, valamint muzikális punkok.

A EUNIC Budapest kezdeményezte program a Dán Kulturális Intézet, a Dán Királyság Nagykövetsége, a Goethe Intézet, a Lengyel Kulturális Intézet, a Litván Köztársaság Nagykövetsége, a Lett Köztársaság Nagykövetsége, az Észt Intézet, a Finnagora és a Svéd Királyság Nagykövetsége közös rendezvénye.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását