2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az EBESZ a szlovákoknál is körülnéz

Szlovákia készen áll arra, hogy a módosított államnyelvtörvény végrehajtásának folyamatában együttműködjön az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ).
2009. szeptember 15. kedd 23:14 - HírExtra
"Ugyanakkor szeretnénk megvitatni vele: miként tudna segíteni abban, hogy meggátoljuk a félrevezető információk terjesztését a jogszabályról" - jegyezte meg Lajcák.

Vollebaek szerdai pozsonyi programja igen gazdag. Fogadja őt Robert Fico miniszterelnök, Dusan Caplovic, a kisebbségekért felelős kormányfő-helyettes, tárgyal Miroslav Lajcákkal, valamint Marek Madaric kulturális miniszterrel, s részt vesz a parlament külügyi bizottságának ülésén. A főbiztos ígéretet tett arra, hogy az emberi jogi bizottságot is felkeresi.

A tervek szerint találkozik Bugár Bélával, a Most-Híd párt elnökével és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának képviselőivel. Nem kizárt, hogy megbeszélést folytat Csáky Pállal, az MKP elnökével is. Az MKP vezetői egyébként a múlt héten már tárgyaltak Vollebaekkel.

A Paraméter.sk szlovákiai magyar hírportál szerint Bugár Béla vélhetően azért kapott lehetőséget a kétoldalú találkozóra, mert pártja módosító javaslatot dolgozott ki a nyelvtörvénnyel kapcsolatban.

"Valamennyi parlamenti pártnak meg kellene egyeznie abban, hogy a parlament a lehető legrövidebb időn belül elfogad egy átfogó kisebbségi törvényt. Erre az egyezségre annál is inkább szükség volna, mivel az EBESZ főbiztosa is szorgalmazta" - mondta Bugár a hírportálnak, utalva arra, hogy mind a magyar, mind a szlovák fél kifejezésre juttatta: igazodnak a főbiztos által megfogalmazott ajánlásokhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását