2024. május 18. - Erik, Alexandra

UNESCO: sikertelen volt az első forduló

Egyetlen jelölt sem kapta meg a megválasztáshoz szükséges szavazatot az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) főigazgatói posztjára.
2009. szeptember 17. csütörtök 23:50 - HírExtra
A szervezet párizsi székhelyén csütörtökön kezdte meg a kilenc pályázó meghallgatását. A legtöbben, 22-en a legesélyesebbnek tartott egyiptomi kulturális miniszterre adták voksukat, akit az elmúlt hónapokban zsidó szervezetek és értelmiségiek antiszemitizmussal vádoltak meg. A posztról tíz év után távozó japán Macura Koicsiro utódát titkos szavazással választja meg a 193 tagországból álló szervezet 58 tagú végrehajtó tanácsa, amelyben Magyarország is helyet foglal.

Az új főigazgatót egyszerű többséggel maximum öt szavazási körben kell a testületnek jövő keddig megválasztania. A második szavazást pénteken tartják, amelyen mind a kilenc pályázó újra megmérettetheti magát.

A 71 éves Faruk Hoszni - aki 22 éve vezeti az egyiptomi kulturális tárcát - az első arabként pályázik az UNESCO elvben politikamentes főigazgatói tisztére az Arab Liga, az Afrikai Unió és az Iszlám Konferencia Szervezetének támogatásával. Maga jelentette be a sajtónak, hogy a végrehajtó tanács 32 tagja biztosította támogatásáról, amely több, mint a megválasztáshoz szükséges 30 szavazat.

Az egyiptomi jelölt azután került a bírálatok kereszttüzébe, hogy 2008 májusában a kairói parlamentben kijelentette: ha egyetlen héber nyelvű könyvet is talál egyiptomi könyvtárakban, azt elégeti.

Három kiemelkedő zsidó értelmiségi - a Nobel-békedíjas Elie Wiesel, Bernard-Henri Levy francia filozófus és Claude Lanzmann filmrendező - Hoszni pályázatának törlésére szólított fel. A Le Monde című napilapban megjelent írásukban veszélyes embernek, "a béke embere" ellentétének nevezték, és olyanokat idéztek tőle, mint hogy az izraeli kultúra embertelen, agresszív és rasszista, és "egy egyszerű elven nyugszik", azon, hogy "ellopja, ami nem az övé és aztán a sajátjaként tünteti fel", valamint, hogy "a zsidók beszivárogtak a médiába". De azt is Hoszni szemére vetik, hogy az elmúlt évtizedekben semmit nem tett az Egyiptomban bebörtönzött értelmiségiekért és szigorú cenzúrát működtetett.

Hoszni "ünnepélyesen sajnálatát" fejezte ki amiatt, hogy az izraeli könyvekről elhangzott mondatát kiragadták a kontextusából, mert "az szöges ellentétben áll mindazzal, amiben hisz". Tagadta, hogy antiszemita lenne, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy kulturális miniszterként ő indította el az egyiptomi zsinagógák felújítási programját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását