2024. május 18. - Erik, Alexandra

Fantasztikus leletekre bukkantak

Arany ékszerekre, fegyverekre bukkantak makedón harcosok sírjaiban görög régészek Arhontikóban, Nagy Sándor makedón király (Kr.e. 356-323) szülőhelyének közelében.
2009. szeptember 19. szombat 22:31 - HírExtra
Az ásatás során összesen ötven, feltehetőleg az időszámításunk előtti 6. században élt harcos sírját tárták fel. A tudósok remélik, hogy a leletekből új információk derülnek ki a makedón királyságról, amelynek határai Nagy Sándor hódításai idején egészen Indiáig nyúltak.

A harcosok többségét bronzsisakban, vasfegyvereikkel helyezték a sírba. A holttestek szemét, száját és mellkasát arany fóliával borították, amelyet a királyi hatalmat jelképező állatok képével díszítettek. A testek mellett szobrocskák és cserépedények tucatjait találták.
Az ásatás egy nyolc évet felölelő program része: ez alatt az idő alatt több mint kilencszáz sírt tártak fel Arhontikóban, 40 kilométerre Thesszalonikitől.

II. Philipposz (i.e.382-336) uralkodása alatt egyesítette a görög városállamokat, majd fia, Nagy Sándor kiterjesztette a birodalmat a perzsák felett aratott győzelme segítségével: elfoglalta az akkor ismert világ nagy részét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását