2024. május 17. - Paszkál

Francia trombitások nyerték a Haydn-versenyt

A trombitások mérték össze tudásukat az őszi koncertévad kezdetén megrendezett 43. Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyen. A 200 éve elhunyt zeneszerző, Joseph Haydn emlékére kiírt verseny első és második díját is francia muzsikusok nyerték.
2009. szeptember 20. vasárnap 18:08 - HírExtra
Az első díjat Alexandre Batynak ítélte a nemzetközi zsűri, a nyertes a 8 ezer eurós (2,1 millió forint) fődíj mellé a következő évre több magyarországi koncertmeghívást is kapott, már a 2010-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon hallhatja őt a közönség. A 26 éves Alexandre Baty tavaly óta a Radio France Philharmonique Orchestre szólistája.

A második díjas Olivier Bombrun 6 ezer eurót nyert, és őt is visszavárják a magyar hangversenyrendezők, a következő évadban biztosan fellép a Bartók Emlékházban. A 4 ezer eurós harmadik díjat Csökmei Margit vehette át a szombat esti gálahangverseny előtt, ő a Savaria, a Miskolci és a MÁV Szimfonikusoktól kapott koncertfelkérést.

Különdíjat kapott a fővárostól Tóth Balázs, aki a mezőny legfiatalabbja volt, különdíjat - fellépést - nyert még a kolumbiai Juan Fernando Avendano és Richter Gábor is.

Az idei versenyre 20 országból csaknem félszáz versenyző jelentkezett. A mezőny tehát igen népes volt, és ennek megfelelően nagyon erős is - mondta el az MTI-nek vasárnap az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Geiger György trombitaművész. A francia iskola Maurice Andréhoz visszavezethető technikai könnyedsége tükröződött a két első helyezésben.

Bakó Levente, az Ewald Rézfúvós Quintet vezetője szerint is komoly erőpróba volt a Haydn-verseny a fiatal muzsikusok számára, klasszikus és kortárs művek egyaránt szerepeltek a kötelező programban. Egy zongorista, vagy énekes, ha parányi hibát vét, "kicsit maszatosan" játszik vagy énekel, a laikus, de versenyszituációban még a szakember számára is kevéssé feltűnő. Ám ha egy rézfúvós gikszerezik, az még az erős szimfonikus környezetben is erősen megmutatkozik - véli a muzsikus.

Igric György a versenyt szervező Filharmónia Budapest Nonprofit Kft ügyvezetője is sikeresnek és érdekesnek tartotta a 10 napon át tartó sorozatot. Hozzátette, reméli, hogy nem kell újabb 26 évet várni arra, hogy a trombitások pódiumra kerüljenek a Budapesti Nemzetközi Versenyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását