2024. május 16. - Mózes, Botond

Izraeli-palesztin csúcstalálkozó Obamával

Az izraeli-palesztin béketárgyalások hivatalos újraindítását szorgalmazta Barack Obama amerikai elnök, megnyitva az amerikai-izraeli-palesztin hármas találkozót.
2009. szeptember 22. kedd 20:42 - HírExtra
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden New Yorkban ült tárgyalóasztalhoz Obama védnöksége alatt; a politikusok az ENSZ Közgyűlésének ülésszaka alkalmával tartózkodnak az amerikai metropoliszban. Az amerikai elnök a háromoldalú találkozó előtt külön külön beszélt Netanjahuval, majd Abbásszal.

Az amerikai kormányzat eredetileg abban reménykedett, hogy Obama már a béketárgyalások újraindításán elnökölhet. Ám ez hiú ábrándnak bizonyult, mivel George Mitchell amerikai különmegbízottnak múlt heti közel-keleti körútján nem sikerült kompromisszumra bírni a palesztin és az izraeli felet. Az előrelépést az akadályozza, hogy Netanjahu makacsul elutasítja a ciszjordániai zsidó telepek építésének és bővítésének leállítását.

Obama a találkozó kezdetén arra kérte az izraeli és a palesztin felet, hogy tegyen nagyobb erőfeszítéseket a béketárgyalások gyors újrafelvételének érdekében. Közölte, hogy különmegbízottja a jövő héten ismét találkozni fog az izraeli és a palesztin főtárgyalókkal. Márciusi hivatalba lépése óta először találkozott az izraeli kormányfő a palesztin elnökkel.

Az amerikai, az izraeli és a palesztin fél is nyíltan beismerte, hogy nem fűz nagy reményeket a New York-i találkozóhoz. Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott, hogy nem várnak rendkívüli dolgokat egyetlen találkozótól. Az izraeli külügyminiszter-helyettes szerint az a legfontosabb, hogy egyáltalán létrejött a hármas csúcstalálkozó. A palesztin nyilatkozatokból pedig egyértelműen az derült ki, hogy Abbász pusztán azért vesz részt a találkozón, hogy kedvében járjon Obamának.

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom gázai övezeti vezetője, Iszmáil Haníje vasárnap óva intette Abbászt attól, hogy bármiféle engedményt tegyen az izraelieknek a hármas találkozón. "Senkinek sincs megbízatása arra, hogy lemondjon Jeruzsálemről vagy a menekültekről" - mondta a politikus több ezer ember előtt egy gázai stadionban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását