2024. május 14. - Bonifác

Ahmadinezsád hajlandó lenne együttműködni

Az iráni elnök hajlandó lenne együttműködni Afganisztán stabilizálásában - derült ki abból az interjúból, amelyet a New Yorkban tartózkodó Mahmúd Ahmadinezsád adott az amerikai hírügynökségnek helyi idő szerint kedd este.
2009. szeptember 23. szerda 11:02 - HírExtra
Az iráni elnök ugyanakkor leszögezte, hogy továbbra is az Egyesült Államokat tartja felelősnek a háború sújtotta országban kialakult kaotikus helyzet miatt. Az amerikaiakat és koalíciós partnereiket olyan sofőrökhöz hasonlította, akik behunyják a szemüket a volán mögött és nem fogadnak el tanácsot másoktól. Ahamdinezsád arra is figyelmeztetett, hogy Afganisztán problémáira nem létezik katonai megoldás.

Az iráni atomprogrammal kapcsolatban elmondta: nyílt megbeszélésre számít az október 1-jére tervezett hatoldalú tárgyalásokon. Hozzátette ugyanakkor, hogy nukleáris programjának korlátozásáról nem hajlandó vitát nyitni, hangsúlyozva, hogy a perzsa államnak nem atomfegyvergyártás a célja.

Az elnök szavai szerint Irán szélesebb körű nukleáris párbeszéd megkezdésére törekszik a nyugati országokkal. A felelősség az Egyesült Államoké és a többi atomhatalomé, hogy maguk is lemondjanak atomfegyvereikről és minden állam számára kibővítsék a békés nukleáris technológia nyújtotta lehetőségeket - fejtegette.

A New York-i szállodájában adott interjúban az iráni elnök igyekezett kisebbíteni annak a jelentőségét, hogy Washington lemondott a Közép-Európába tervezett rakétapajzs megvalósításáról. Ahmadinezsád szerint Barack Obama amerikai elnök ezzel a lépéssel csak az orosz ellenkezést akarta megszüntetni.

Az iráni államfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a júniusi elnökválasztás utáni megmozdulások során több tüntető meghalt, viszont cáfolta, hogy kormányának köze lett volna a halálesetekhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását