2024. május 13. - Szervác, Imola

Egyre többen műttetik le mellüket a rákveszély miatt

Mintegy duplájára nőtt azon nők aránya, akik az egyik mellükben talált tumor miatt másik mellüket is eltávolíttatták, közölték amerikai kutatók a Cancer című szakfolyóirat hétfőn megjelent számában.
2009. szeptember 29. kedd 13:52 - HírExtra
Az adatokat New York kórházaiban gyűjtötték 1995 és 2005 között. A kezdeti 2 százalékról egy évtized alatt 4 százalékra emelkedett a megelőző emlőeltávolítást választó nők aránya.

Összesen mintegy 70 ezer nőnél végeztek megelőző masztektómiát 1995 és 2005 között, akiknek 9 százaléka, 6275 nő távolíttatta el egészséges mellét. Utóbbiak 81 százalékánál fordult elő korábban tumor a másik mellben.

Azok aránya, akik ilyen kórtörténet nélkül távolíttatták volna el egészséges emlőiket, kisebb arányban növekedett, mintegy negyedrésszel.

A szakemberek szerint a nők túlnyomó részénél - 95 százalékánál - kicsi a kockázata, hogy az egyik mell után a másikban is daganat fejlődik ki: 20-30 év alatt 10-20 százalékra teszik ennek valószínűségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását