2024. május 20. - Bernát, Felícia

Reális csoda

Kifulladt a válogatott, pofozógépnek sem jó a Loki a BL-ben, húszéves ifjainkat egy jelentéktelen banánköztársaság fiataljai is megalázzák. Hová tűnt a nyáron még tomboló nagy magyar futball-láz?
2009. október 1. csütörtök 09:59 - Gedei Szilárd
A még mindig kritikán aluli magyar bajnokság ide, a klubok zömét sújtó gazdasági válság oda, azt még a legmegátalkodottabb futballutáló antiszurkolók is elismerték, hogy az elmúlt időben végre megmozdult valami a honi labdarúgás langyos állóvizében.

Bizony, micsoda nyara volt a magyar futballnak…

Igen, nyara. Nem tévedés. Hiszen nyáron lehet reménykedni, álmodozni, vagy éppen készülni a nagy teljesítményekre. Mi mindezt meg is tettük. Na jó, a Loki nyár végén cselekedte meg azt, amit talán még a szurkolók sem vártak, a radar alatt szép csendben berepült a Bajnokok Ligája főtáblájára.

A nyár tehát szép volt, aztán azonban jött a goromba ősz, s jól orrbaverte a reménykedő magyar futballszurkolókat.

Néhány hónapja ugyanis még (joggal) reménykedtünk abban, hogy a magyar válogatott nem véletlenül áll világbajnoki selejtezőcsoportjának második helyén, és (joggal) várhattuk U20-as csapatunk remek szereplését a vébén.



Hiszen az átlagos magyar szurkoló azért szurkoló még mindig, mert időről-időre talál valami olyan eseményt, amire úgy gondolja, hogy érdemes várnia. Vár a válogatott sorsdöntő selejtezőire, vár az utánpótlás kiugró eredményére, és persze vár a magyar klubcsapatok nagy nemzetközi kupás menetelésére.

Emlékeznek például a közelmúltból olyan esetre, hogy néhány hét leforgása alatt négy teltházas meccs menjen le a Puskás Ferenc Stadionban? Most ez is megtörtént, előbb a Loki BL-selejtezőjén a Levszki ellen, majd a magyar-svéd és a magyar-portugál válogatott meccseken, végül a Loki első hazai Bajnokok Ligája meccsén telt meg annyira a Puskás stadion, amennyire megtelhetett.

Negyvenkétezer szurkoló meccsenként…

Joggal érezhettük azt, hogy a magyar foci rátért a fejlődés útjára, sőt egyenesen autópályájára, s lett nagy meglepődés, amikor a könnyű és gyors haladást csak néhány kilométeren át tapasztalhatta. Aztán ugyanis elfogyott az út, mert a nagy magyar futball-autópálya további részét még nem hogy nem fejezték be, de még el sem kezdték építeni.

Válogatott álmodozásunk gyorsan véget ért, kikaptunk a svédek ellen, esélyünk sem volt a portugálok legjobbjaival szemben, a Loki száznyolcvan perc Bajnokok Ligája után nulla szerzett ponttal és góllal áll, és jött a sokak által csak „mini Irapuatónak” nevezett egyiptomi U20-as 0-3 a futball térképén is csak jelentéktelen banánköztársaságként számon tartott Honduras korosztályos csapata ellen.

A fantasztikus, várakozásokkal teli nyárból így lett egy szempillantás alatt reményvesztett ősz…



Egyet azonban meg kell értenünk. Nem az a tragédia, hogy októberre szép lassan elvesztettük összes reményünket – akik csodát emlegettek is tudták, hogy nem a dél-afrikai világbajnoki részvétel, az U20-as gyerekek vébé győzelme és még csak nem is a Loki Bajnokok Ligája csoportból való továbbjutása a realitás vagy éppen elképzelhető csoda.

Az ugyanis a csoda, hogy egyáltalán megvolt a remény egy darabig, a lehetőség, hogy a magyar futball látványosan és eredményesen nekiáll fejlődni. Akárki akármit is mond, mindez azt jelenti, hogy ha csak egy kis nüansznyival is, de jobb lett a magyar futball.

Vagy legalábbis szeretnénk azt hinni, hogy jobb lehet.

S hogy mi kell ahhoz, hogy ismét fellángoljon a futball-láz?

Kezdetnek mondjuk az, hogy ma este a magyar U20-as válogatott Dél-Afrika után legyőzze az Emirátusok gárdáját is az egyiptomi vébén, s csoportelsőként jusson tovább a nyolcaddöntőbe.

Néhány métert ez is jelent a lassabbnál is lassabban épülő futball-autópálya tekintetében...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását