2024. május 13. - Szervác, Imola

Csecsemők százezreit lehetne megmenteni

Évente mintegy hatszázezer csecsemő életét mentené meg a nők fejlettebb egészségügyi ellátása a szegény országokban - derült ki egy Fokvárosban megrendezett nemzetközi konferencián bemutatott tanulmányból.
2009. október 6. kedd 20:16 - HírExtra
Míg a fejlett országokban a nők többsége képzett szakember segítségével hozza világra gyermekét, addig a szegény afrikai és dél-ázsiai otthonokban született csecsemők 99 százaléka olyan térségekben hal meg, ahol kevés az orvos, szűkösek az anyagi erőforrások és hiányoznak a szükséges felszerelések.

"Évente több mint kétmillió újszülött és anya hal meg a szülések során... Minden egyes ilyen haláleset tragédia a család számára, ráadásul kétszeresen is az, hiszen ezek a halálesetek szinte mind megelőzhetőek lennének" - hangoztatta Joy Lawn, a Save the Children jótékonysági szervezet munkatársa.

Az International Journal of Gynecology and Obstetrics szülészeti és nőgyógyászati szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint évente 1,02 millió a halva született gyermekek száma és további 904 ezer csecsemőt veszítenek el a szülés után fellépő komplikációk miatt. A jelentés szerint az évi hatvanmillió elhanyagolt otthon szülés megelőzhető lenne a települések közlekedési hálózatának fejlesztésével, mely biztosítaná, hogy a várandós anyukák időben eljussanak a kórházakba.

A középszintű egészségügyi dolgozók császármetszésre és a nem lélegző kisbabák újraélesztésére való tanításával már sikerült lecsökkenteni a csecsemő halálozások arányát Etiópiában, Malawiban, Mozambikban, valamint Tanzániában is - derült ki a tanulmányból. A világ mintegy nyolcmillió orvosa közül mindössze egymillió praktizál azokban az országokban, ahol a csecsemő halálozások közel 77 százaléka történik, elsősorban a városiasodott területeken.

A Save the Children alapítvány által nemrég közzétett jelentés szerint éves szinten "mindössze" 40 milliárd dollárból jelentősen le lehetne csökkenteni a csecsemőhalálozások arányát, mivel azok többségét gyakran egészen könnyen kezelhető betegségek okozzák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását