2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Totális harc a civilek és a politikusok közt

Miután a Parlament figyelmen kívül hagyta a civilek - és ezáltal az ország - akaratát, a civilek tervezik figyelmen kívül hagyni Európa rendjét és a józan észt. Akkorát rúgnának az egész politikába, amitől az jó ideig ülve maradna.
2009. október 6. kedd 07:39 - Pásztor Balázs
Kiindulópont

Seres Mária ötletére rekord sikerességű, több mint 600.000 aláírást összegyűjtő népszavazási kezdeményezés landolt a parlamenti képviselők asztalán, aminek hatására a honatyák joggal gondolhatták ezt.

A népszavazási-kezdeményezés arról szólt, hogy a tisztelt országgyűlési képviselők ne vehessenek már fel bemondásra különböző költségtérítésnek nevezett összegeket - amelyből Angliában akkora botrány robbant ki, hogy az összes parlamenti párt belebukott. A parlamenti képviselők erre reagáltak, és valahol itt romlott el minden, végérvényesen.

Bár a parlamenti költségtérítés megrendszabályozása közel sem oldaná meg az ország pénzügyi helyzetét, sőt a képviselők jövedelmének nagy részét se veszélyeztetné, de mégis egy olyan rendszeresen bírált juttatásról volt szó, ami a politikusok korruptságának egyik legfőbb jelképe. És éppen ezt a jelképet erősítette meg a Parlament fideszestül, emeszpéstül azzal, hogy egy átnevezéssel egyszerűen érvénytelenítette a népszavazási kezdeményezést, és még - állítólag véletlenül - meg is emelte a parlamenti honatyák fizetését.

Elnézve az angliai példát, egy normális országban ilyenkor a nép olyan pofont adna az ezt megszavazó pártoknak, hogy évtizedekig keresgetnék a fogaikat: az MSZP örülhetne az 5 százaléknak, a Fidesz meg annak, hogy valamilyen koalícióval majd kormányt alapíthat - nemhogy 2/3-os többségről álmodozzon. De mint azt már többen megírták: ez egy következmények nélküli ország, itt a politika mindent megtehet. Pontosabban, majdnem mindent.

Népi válasz

A tehetetlen düh és elkeseredés hangjai
Biztosan tudjátok már, hogy elindult egy újabb kezdeményezés, amit már nem tudnak kikerülni a pártok és a képviselők sem. Megkaptuk a lehetőséget arra, hogy visszavágót vegyünk a pártokon, a parlamenti képviselők költségtérítéséről szóló népszavazásra összegyűlt 605 ezer aláíró semmibevételéért. Mint tudjátok, a honatyák trükkösen, egyszerű szócserével, a költségtérítés választókerület pótlékká való átkeresztelésével hiúsították meg a minden idők legtámogatottabb népszavazási kezdeményezését.(Seres Mária levelének bevezetője a szimpatizánsaihoz.)
Az időközben párttá alakult civil szervezet Seres Mária vezetésével az elképesztő elutasításra hasonlóan elképesztő ötlettel reagált - ami azért furcsa, mert az eddigi elképzelései sem a nép, sem a szakértők, sem a józan ész ellenkezését nem váltották ki. Hisz a költségtérítés számlához kötése mellett olyan népszavazási kezdeményezései láttak napvilágot a Civil Mozgalomnak, mint a politikusok visszahívhatósága, vagy az a korlátozás, amely szerint nem lehetne valaki polgármester, és országgyűlési képviselő is egyszerre.

A mostani népszavazási-kezdeményezés ötletének hallatára viszont a szakértők értelmetlenül bámulnak, a józan ész pedig csendben, földre szegezett arccal rázta a fejét - csak a nép elkeseredett dühorkánja viszi előrébb az aláírásgyűjtési lapot. A kérdés azt akarja elérni, hogy az állam költségvetéséből a pártok ne részesülhessenek semmilyen juttatásban. Ez viszont rengeteg szempontból elfogadhatatlan.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

mmaria
2010. január 12. 20:44
Az aláírást civil emberek gyűjtötték!!!!!!!
A Fidesznek semmi köze hozzá,vagy talán aszt hiszitek saját maguk ellen ilyet tennének!!???
Hisz a többi pártokkal együtt szavazták meg menet közbeni,megsértve az alkotmányt is, törvénymódosítással,hogy többet kapjanak!!!
Utána lehet nézni az akkori híradásokból!!!!
Vagy azt gondoljátok,hogy az országunkban már nincsenek olyan emberek akik összefogással el tudnak érni egy ilyen megmozdulást????
Üdv mindenkinek.
aser
2009. október 6. 09:06
Seresnek nem tünt még fel,hogy a 600 000 aláirást nem ő,hanem a Fidesz gyüjtötte neki!A Pártja biztos bukás!
d.a.angela
2009. október 6. 08:10
Nekem nem elfogadhatalan. Inkább a korrupció, a hozzánemértés, a hazugságok, na az elfogadhatatlan. Normális országban, ha egy politikus kudarcot vall, van annyi szégyenérzete, hogy lemondjon. Nálunk akkor is ragaszkodnak a ki szemétdombjukhoz, ha teljesen nyilvánavalóan bebizonyosodik, hogy hazug és csaló. Egész egyszerűen nem megy el. Na ezért kellene ezeket jól megbüntetni, mert ha a szégyenérzet nem tartja őket vissza, akkor legalább félelemből ne kövessék el. Már megint akik nagy pénzeket tettek el, azokat csak kirúgták, persze a pénz maradt náluk. Nem hallani, hogy lett volna komolyabb következménnye.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását