2024. május 19. - Ivó, Milán

Az oltóanyagkészletek megosztását szorgalmazzák

A H1N1 influenzavírus járványszerű európai terjedése esetén több oltóanyag előállítására lesz szükség, és az EU-tagországoknak készen kell állniuk a készletek egymással, illetve harmadik országokkal való megosztására - vélekedtek az uniós országok egészségügyi miniszterei, hétfői luxembourgi tanácskozásukon.
2009. október 12. hétfő 21:45 - HírExtra
miniszterek felszólították az Európai Bizottságot, hogy illetékes szervei az oltóanyagok engedélyezési eljárását olajozottan folytassák le, valamint, hogy a végrehajtó testület dolgozzon ki áttekinthető eljárásrendet arra a helyzetre, ha valamely EU-ország meg kívánja osztani más tagországgal saját oltóanyagkészletét.

Székely Tamás magyar egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a minták értékelését, aminek kialakult a jól bevált munkamódszere, érdemben nem lehet felgyorsítani, az adminisztrációs eljárás időigényét azonban talán csökkenteni lehet.

Maria Larsson, az EU soros elnökségét ellátó Svédország egészségügyi minisztere azt mondta, hogy bár a járvány egyelőre nem terjed Európában olyan gyorsan, mint ahogy attól korábban féltek, a szakemberek szerint még nincs itt az ideje engedni az éberségből. Székely Tamás ehhez hozzáfűzte: az EU eredetileg három forgatókönyvet vázolt fel, és ebből a legborúlátóbbhoz, a 40 százalékos érintettséggel számolóhoz képest most valóban jobbnak látszik a helyzet, de ma még túl korai lenne értékelést adni a járvány terjedésének veszélyességi mértékéről.

A miniszterek szerint a nemzeti reagáló kapacitásokat meghaladó szükséghelyzet esetén az EU-ban életbe kell lépnie a közösségi katasztrófavédelmi eljárásrendnek, hogy időben eljusson mindenhová a szükséges mennyiségű vakcina. A közösen elfogadott következtetések közt olvasható az is, hogy segíteni kell azokat a fejlődő országokat, ahol elmaradottabb az egészségügy.

Székely Tamás kitért arra, hogy Magyarország részéről is szóba jöhet oltóanyag szállítása például a vele határos Szerbiába vagy Ukrajnába, de elsődleges a hazai igények kielégítése, amit úgy fogalmaztak meg, hogy 4 millió adagot térítésmentesen, további 2 milliót pedig térítés ellenében kell a magyar lakosság rendelkezésére bocsátani.

Mint mondta, Magyarország az első olyan uniós ország, ahol már szervezetten folyik az oltás, és a többi európai országban, ahol még csak most szervezik az oltás megkezdését, egyáltalán nem terjedtek el a vakcina biztonságos voltát illető aggodalmak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását